full screen background image

PRI: Puternică explozie pe E 85 (2004)

Pe repede înapoi (PRI) – Data de 24 mai rămâne în istoria recentă printr-o tragedie care putea fi evitată dacă s-ar fi respectat legislația.

În anul 2004, la Mihăilești (județul Buzău) se producea o puternică explozie pe Drumul European 85.

Un TIR încărcat cu 20 tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe marginea drumului și a luat foc.

În timp ce pompierii acționau la locul accidentului, extinderea flăcărilor a provocat explozia încărcăturii.

Tragedia de la Mihăilești a însemnat 18 persoane decedate (printre care șoferul, 7 pompieri care interveneau și 2 jurnaliști care transmiteau de la fața locului) și rănirea gravă a altor 13 oameni.

La locul deflagrației s-a format un crater cu adâncimea de 7 metri, iar bucăți de metal au fost aruncate în jur, afectând mai multe case.

Tragedia ar fi putut fi evitată dacă se respectau atât normativele de transporturi periculoase, cât și cele de intervenție ISU.

Ancheta a arătat că încărcătura depășea maximul admis de legislație și că TIR-ul nu avea extinctoare, iar în ceea ce privește intervenția pompierilor, aceasta s-a făcut fără cercetarea prealabilă a materialului care ardea.

Până la urmă, după o anchetă rapidă, vinovaţi de producerea dezastrului au fost găsiţi cei 3 reprezentanţi ai firmelor care au asigurat transportul şi livrarea azotatului de amoniu, aceștia fiind condamnați la câte 4 ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri.

Craterul provocat de explozia de la Mihăilești a fost astupat și drumul refăcut, dar în urmă au rămas durerea familiilor și un mic monument care amintește de tragedia din 24 mai 2004.

Bogdan Daiconiţa

comments

comments