full screen background image

O echipă de studenți din Iași a construit cel mai ușor și rezistent pod la o competiție internațională organizată în Turcia

O echipă formată din studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații (FCI) a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a reușit să obțină locul I la Concursul Internațional de Poduri desfășurat la Universitatea Bogazici din Istanbul. Studenții și-au onorat prezența anul trecut, când au fost primii la mai multe categorii ale competiției, de data aceasta obținând și locul I în clasamentul general.

Concursul Internațional de Poduri de la Universitatea Bogazici din Istanbul poartă numele Design&Construct 2023 şi se află la cea de-a XVIII-a ediție. A fost menit inițial doar pentru echipele din Turcia, dar din 2012 se desfășoară la nivel internațional. Acesta a avut loc în perioada 8 – 12 mai 2023, timp de o săptămână, la universitatea gazdă, iar studenții au avut șansa să viziteze și podul peste strâmtoarea Dardanele, care are cea mai mare deschidere din lume, de 2.023 de metri.

Astfel, echipa TUIASI a fost formată din studenții Sorin Cristea Iochim, Mirabela Pătrar, Bogdan-Mihai Bodnar, Andreea-Mădălina Macovei, Adrian Ilucă și Cosmin-Gabriel Deleanu, toți în anul al IV-lea la Facultatea de Construcții și Instalații, specializarea Căi Ferate Drumuri și Poduri. Acestora li s-a alăturat și Alessandro Piscciota, de la Universitatea di Palermo, student cu bursă Erasmus TUIASI. Echipa a fost coordonată de către șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă, cadru didactic în cadrul facultății.

O singură echipă, mai multe premii

Pregătirile pentru concurs au început în luna octombrie atunci când s-a lansat tema, iar până în decembrie s-a lucrat la proiectare și la detaliile de execuție. Acceptul participării la concurs a venit la începutul lunii februarie, iar de atunci s-au căutat sponsori și a început execuția structurii în laboratoarele facultății”, a explicat șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă.

Concret, la ediția de anul acesta echipa de studenți din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a reușit să obțină mai multe premii: Locul I pe întreaga competiție și un premiu în valoare de 15.000 de lire turcești; Locul I la proba rezistență, acolo unde structura cu o greutate de numai 82,5 kg a reușit să susțină greutatea de 1,25 tone; Locul I la proba de montaj contra timp, acolo unde în numai 39 de minute, cu tot cu penalizări, studenții au reușit să asambleze structura metalică conform regulilor concursului; Locul al II-lea la proba de greutate structură, cu o greutate de numai 82,5 kg, structura trebuia să asigure o lungime de cel puțin 6 metri: coroborat cu rezistența foarte bună a structurii, proiectarea podului studenților TUIASI a fost desemnată cea mai bună din competiție.

Vă recomandăm să citiți și:

Continuă lucrările la Căminul Cultural din Miroslava

Creșă nouă la Cornești, Miroslava

comments

comments