full screen background image

Politica de Coeziune 2021-2027 a fost lansată la Iași. Comisarii europeni Nicolas Schmit și Elisa Ferreira, prezenți în Capitala Moldovei

Comisarul european pentru Politici Regionale, Elisa Ferreira, și cel pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, au lasant luni, 3 aprilie, la Palatul Culturii din Iași, programele europene în domeniul coeziunii pentru perioada 2021-2027. La eveniment au fost prezenți și miniștrii Muncii și al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marius Budăi, respectiv Marcel Boloș, dar și autorități locale și județene din Regiunea de Devoltare Nord-Est.

Concret, au fost lansate opt programe naționale menite să aducă investiții pentru ocuparea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate și servicii sociale. Toate cumulează o valoare de 46 de miliarde de euro, la nivelul întregii țări. Fondurile vor fi accesate prin intermediul politicilor de coeziune, dar vor fi co-finanțări naționale.

Vorbim despre coeziune economică, vorbim despre faptul că fiecare stat membru trebuie să fie mai puternic. Vorbim de asemenea și de coeziune socială. Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă. Uniunea Europeană este o realizare în ceea ce privește drepturile democratice, în ceea ce privește statul de drept, în ceea ce privește o viață bună, îngrijirea sănătății, mai bune locuri de muncă, educație și îngrijirea copiilor. Asta înseamnă coeziune socială. Cu noile programe, venim să ne confruntăm cu schimbările care au loc în Uniunea Europeană și cu pericolele cu care ne confruntăm în jurul ei, dar împreună, prin solidaritate, le vom depăși”, a subliniat Comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

Programele de coeziune reprezintă o investiție comună, prin care Comisia Europeană și România angajează 45 de miliarde de euro pentru viitorul României. Este o sumă importantă, dar mai mult decât doar o sumă de bani, pentru că aceste investiții se regăsesc în schimbările din viața noastră. Aceasta este a treia rundă de programe de coeziune în România, fiecare dintre acestea fiind marcată de creștere economică, de progrese substanțiale și de creșterea nivelului de trai.

În noua perioadă de programare, atât cele 8 programe naționale, cât și cele 8 programe regionale trebuie să contribuie la creșterea rezilienței și la o dezvoltare mai echilibrată a tuturor regiunilor din România. Ele reflectă voința noastră comună de a crea o Românie mai rezilientă care include și protejează toți cetățenii, iar acest lucru începe cu programele regionale ale căror investiții vor asigura faptul că dezvoltarea trece dincolo de București și că nicio regiune nu rămâne în urmă”, a transmis comisarul european Elisa Ferreira.

Vizita continuă

Vizita comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira și a comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale în România continuă și astăzi, 4 aprilie, în județele Vaslui și Iași.

Cei doi oficiali europeni, alături de ministrul Marcel Boloș și reprezentanții autorităților locale efectuează o vizită de lucru la proiecte finanțate din fonduri europene din regiunea Nord-Est.

Dezbaterile de la Iași prilejuite de lansarea Politicii de Coeziune 2021-2027 s-au referit la nevoia de descentralizare, investițiile în sistemul de sănătate și drumuri, precum și recuperarea decalajelor față de alte regiuni din România, dar și din Uniunea Europeană.

Vă recomandăm să citiți și:

Portal de Open Data la Primăria Iaşi

Medalia de aur pentru Iași, la cea mai mare competiție de branding din Europa

Ieșean, pilot pe avioane de linie la 22 de ani

comments

comments