full screen background image

PRI: “Poziția copilului” câștigă la Berlin (2013)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 17 februarie readuce în atenție un succes al cinematografiei contemporane românești.

În anul 2013, filmul “Poziția copilului” câștiga Marele Premiu Ursul de Aur al Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Regizorul CĂLIN NETZER dădea lovitura artistică cu o dramă care prezenta extrem de veridic viața trăită pe muchie de cuțit.

Narațiunea era dură și duioasă, în aceleași timp – o mamă caută să-și scape de închisoare, prin orice mijloace, fiul care a omorât cu mașina un copil.

Faptul că trebuie să apeleze la toți prietenii sus-puși și să arunce cu bani în stânga și-n dreapta sunt pentru ea doar simple amănunte în atingerea țelului.

În schimb, se așteaptă ca el să redevină copilul dependent de altădată, ceea ce nu pare foarte dificil, având în vedere starea de șoc în care se află.

În rolurile principale, CĂLIN NETZER a ales doi actori – LUMINIȚA GHEORGHIU și BOGDAN DUMITRACHE – care joacă excelent pe mama sufocantă, respectiv pe fiul cocoloșit.

Chiar și la finalul filmului rămâne întrebarea dacă, în pofida tenacității mamei dusă până la paroxism, fiul a ieșit din poziția copilului?

Așadar, pe 17 februarie 2013 filmul “Poziția copilului” câștiga Ursul de Aur, iar după mai puțin de o lună avea premiera și în România.

Anii următori îi vor aduce alte premii la festivaluri de film din Belgia, Suedia și România.

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/02/16/pri-fidel-castro-ajunge-la-putere-1959/

comments

comments