full screen background image

PRI: Fidel Castro ajunge la putere (1959)

Pe repede înapoi (PRI) – 16 februarie poate rămâne în istoria recentă printr-un eveniment petrecut în anul 1959 și care a schimbat total traseul politic și economic al unei insule exotice – Cuba.

Atunci venea la putere FIDEL CASTRO, revoluționarul care a contribuit la dărâmarea regimului dictatorial al ofițerului FULGENCIO BATISTA.

În vârstă de 33 de ani atunci, CASTRO era un avocat care renunțase la meserie pentru a deveni revoluționar de profesie, așa cum se autocaracteriza cu mândrie.

În primul rând, s-a remarcat în fruntea partizanilor care luptau cu forțele armate ale lui BATISTA, primind ajutor atât din partea populației oprimate, cât și a sovieticilor, care doreau instaurarea unui regim comunist “în coasta” Statelor Unite.

Cu renumele astfel creat, a preluat conducerea unei țări subdezvoltate, ai cărei locuitori trăiau de pe o zi pe alta doar datorită agriculturii rudimentare.
Reformele economice nu și-au arătat eficiența prea repede, în pofida naționalizării industriei, exproprierii proprietăților private și colectivizării agriculturii.
Mulți cubanezi au preferat să fugă pe mare în SUA, acolo unde au constituit o comunitate închegată, care mai târziu i-a contestat autoritatea de “El lider maximo”.

Liderul comunist cubanez avea să trăiască 90 de ani, sfârșind în 2016, după o viață trepidantă, în care a scăpat unor numeroase tentative de asasinat și a fost martorul a numeroase schimbări politice la nivel internațional.

 

comments

comments