full screen background image

IICCMER lansează „Barometrul nostalgiei comuniste”

 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că va lansa, pe 1 februarie 2023, „Barometrul nostalgiei comuniste”. Este un proiect pilot în România, în cadrul căruia vor fi monitorizate  manifestările şi actele publice „de reabilitare” a comunismului.

Subliniez faptul că scopul nostru nu este să instituim delictul de opinie sau să facem poliţie intelectuală, ci să înţelegem şi mai ales să oferim instrumente şi argumente educaţionale, care pot fi folosite într-un demers mai larg de cunoaştere profundă a crimelor comunismului. Intenţia IICCMER nu este aceea de a inventa presupuşi ‘duşmani ai democraţiei’, ci de a înţelege de unde vin şi cum se manifestă pericolele la adresa acesteia. Un astfel de proiect nu poate fi unul de ‘condamnare’ a comunismului, căci IICCMER nu are astfel de atribuţii şi nici instrumente ca atare. Ceea ce face IICCMER este să ofere argumente şi temeiuri pentru a nu uita niciodată faptul că regimul comunism a produs efecte criminale pe tot parcursul existenţei sale“, declară Prof.univ.dr. Daniel Şandru, Preşedintele executiv al IICCMER.

Astfel, vor fi monitorizate manifestările publice, producţiile culturale şi ştiinţifice, cele de divertisment şi iniţiativele comerciale la originea cărora se află „intenţia de promovare, instrumentalizare, revizuire sau ocultare a naturii criminale a regimului comunist”.

Rezultatele monitorizării vor fi publicate sub forma unui raport anual, al cărui conţinut este menit să stea la baza unor instrumente educaţionale adresate în principal elevilor din ciclul liceal de învăţământ şi nu numai.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Reformă la UMF Iași: evaluare digitală 

Angajaţii Salubris Iaşi, monitorizaţi prin GPS

comments

comments