Pe repede înapoi (PRI) – Viața culturală românească marca un reper important într-o zi de 5 ianuarie, de care ne amintim cu nostalgie.
În anul 1961 se deschidea Teatrul de Comedie din București, instituție care câștiga, în timp scurt, un renume de invidiat.
Teatrul de Comedie l-a avut ca director, în primii 8 ani de activitate, pe actorul RADU BELIGAN, iar prima stagiune a debutat cu spectacolul “Celebrul 702” de ALEXANDRU MIRODAN, care era și secretar literar al teatrului.
Spectacolul prezenta viața agitată a unui gangster american, care, după o serie întreagă de infracțiuni, era prins, judecat și condamnat la moarte.
Numai că întâlnirea cu scaunul electric era mereu amânată, deoarece marii afaceriști din domeniul literar doreau ca banditul să-și scrie memoriile, pentru a da lovitura pe piață.
Evident că regimul politic din România a încurajat prezentarea în tușe groase a unui asemenea caz, dar interesant este că regizorul a strecurat în text – în afara criticilor la adresa regimului capitalist exploatator – și doze de umanism care făceau spectacolul mai ușor de urmărit.
Ba chiar narațiunea cădea adesea pe panta ridicolului, aspect care a stârnit interesul criticilor și presei.
De altfel, succesul piesei a dus, în anul următor, la realizarea unei versiuni cinematografice în abia înființatele studiouri de la Buftea.
Din distribuția Celebrului 702 făceau parte, printre alții, RADU BELIGAN, ION FINTEȘTEANU, MIRCEA ȘEPTILICI, ȘTEFAN CIUBOTĂRAȘU, SANDA TOMA și NINETA GUSTI, actori care cunoscuseră deja afirmarea artistică.
Privind retrospectiv, am putea spune că pe 5 ianuarie 1961 pleca la drum unul dintre cele mai interesante proiecte teatrale din România, care rămâne și acum la fel de actual.
Bogdan Diaconiţa
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/12/22/pri-daramarea-regimului-comunist-din-romania-1989/