full screen background image

Gripă aviară depistată pe iazul Fălticeni

Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Suceava a depistat gripă aviară la 15 cadavre de lebădă si un cadavru de raţă salbatică găsite moarte în Fondul de Vânătoare 63, în zona iazului Acumularea Fălticeni 2 – “La insulă”.

DSV a anunțat că, până în prezent, nu a fost înregistrată prezenţa virusului în exploataţii de păsări domestice.

Veterinarii recomandă fermierilor și crescătorilor de păsări să ţină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maxim orice posibil contact cu păsările sălbatice.

De asemenea, se impune separarea, în cadrul gospodăriei, a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice și evitarea creşterii păsărilor în aer liber.

O atenţie deosebită va fi acordată transporturilor de păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde evoluează focare de influenţă aviară, printre care Bulgaria, Cehia, Germania, Spania și Franţa.

Transmiterea infecţiei la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave şi produsele patologice eliminate de acestea cât si cu cadavrele lor.

Ca o precauţie, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle şi sângele de pasăre trebuie preparate cu atenţie (fierbere/prăjire).

Boala la om se manifestă cu febră peste 38 de grade, tuse, dificultate în respiraţie, dureri musculare şi ale globilor oculari. În cazul apariţiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicaţia.

MĂSURI GENERALE PENTRU POPULAŢIE:

1. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar.
2. Nu manipulați păsări moarte.
3. Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
4. Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.
5. Evitați contactul cu eventualele surse de expunere ori de cate ori este posibil (nu atingeti păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță, evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte).
6. Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
7. Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.
8. Când preparați hrana:
– separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate,
– nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate,
– spălați-vă pe mâini înainte, între si după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,
– nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic,
– carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,
– înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun,
– nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic,
– după manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

“Persoanele care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să își monitorizeze propria sănătate cel putin 10 zile pentru posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).

Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecția cu virușii gripei aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp.”, a transmis directorul executiv al DSV Suceava, ec. Daniela Odeh.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza