full screen background image

Slujba de Boboteaza de la Iași, oficiată în două locaţii ale Ansamblului Mitropolitan

Reprezentanții Mitropoliei și Bucovinei anunță că anul acesta slujba liturgică de Bobotează va fi oficiată vineri, 6 ianuarie 2023, în două locaţii din incinta Ansamblului Mitropolitan. Astfel, slujbele vor avea loc la altare diferite, cu începere de la ore diferite.

Potrivit declarațiilor directorului de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, la ora 6.30 va fi oficiată Slujba Liturghiei în incinta „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, iar în Catedrala Mitropolitană de la ora 9.00 va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească.

În aceeași zi, vineri, 6 ianuarie 2023, în jurul orei 11.00, pe esplanada din faţa intrării în lăcaşul de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei va oficia sfinţirea cea mare a apei (Agheasma Mare).

Cei care vor dori să ia Agheasmă Mare de Bobotează vor trebui să se aşeze, întocmai ca şi anul trecut, pe două rânduri.

„(…) Vor fi create două fluxuri de credincioşi, cu acces atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cât şi dinspre Strada G.M. Cantacuzino. Va exista şi un rând separat al credincioşilor care doresc să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Credincioşii care ies din Catedrală de la închinat vor avea şi posibilitatea să se aşeze apoi la rând spre a primi Agheasma Mare sau vor putea staţiona în incinta Ansamblului Mitropolitan pentru a asista la slujba de sfinţire care se va săvârşi începând cu ora 11.00 pe esplanada din faţa Catedralei”, a declarat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

10 vase cu apă, a câte 1.000 de litri fiecare

40 de voluntari, coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, vor oferi Agheasma Mare credincioșilor.

Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an au fost pregătite la Catedrală 10 vase cu apă, a câte 1.000 de litri fiecare. Totodată, vor exista şi 5.000 de sticle de câte 0,5 l fiecare pentru a fi oferite credincioşilor de către voluntarii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Totodată, aceeaşi slujbă de sfinţire a apei (Agheasma Mare) se face şi în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheasmă se merge apoi şi se binecuvintează chiliile monahale din incinta Ansamblului Mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente şi va fi oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităţilor, membrilor corului, reprezentanţilor presei şi altor categorii de persoane. Asta conform prevederilor tipiconale.

Apa sfinţită – Agheasma Mare – se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, când e sărbătorită Odovania praznicului Botezului Domnului, şi se încheie prăznuirea liturgică.

„Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinţi, de a tămădui şi de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”, a mai subliniat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Pas important pentru Institutul Inimii de la Iași

Val de infecții respiratorii, la Iași

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza