full screen background image

Proiectul Centenarul Încoronării, la final

Asociația Artis din Iași, alături de Primăria Municipiului Iași, a organizat în perioada mai-octombrie 2022 proiectul cultural-educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, sub auspiciile Familiei Regale a României. Caravana a ajuns în 23 de localități din țară și din Republica Moldova și a oferit publicului tânăr o lecție de istorie, prin filme românești și discuții cu specialiști din domeniul istoriei și cinematografiei.

Organizatorii anunță un program special pentru ziua de joi, 20 octombrie 2022, atunci când, la Iași, vor avea loc o serie de evenimente dedicate închiderii proiectului.

De la ora 14.00, la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, va fi difuzat filmul Războiul Regelui (regia Trevor Poots), în prezența unor invitați speciali: Irina-Margareta Nistor (Ambasador cinema), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador) și Luciana Antoci (Inspector Școlar General IȘJ Iași). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași. Instituția în care va avea loc evenimentul este cunoscută ca prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din Moldova şi Ţara Românească, reușind să plaseze Iaşul şi Moldova drept model pentru organizarea învățământului.

În aceeași zi, începând cu ora 19.00, publicul larg este invitat la Ateneul Național din Iași, unde va avea loc Gala de închidere a proiectului, eveniment desfășurat în prezența organizatorilor și a ambasadorilor: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador-intervenție telefonică), Daniel Șandru (Profesor, Ambasador-intervenție telefonică).
În cadrul evenimentului vor fi prezentate detalii despre traseul Caravanei și va fi difuzat filmul Maria, Inima României (regia Trevor Poots). În foaierul Ateneului va putea fi admirată și expoziția de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), care a fost prezentată în toate localitățile în care caravana a ajuns și care prezintă faptele istorice petrecute în urmă cu 100 de ani. Intrarea este gratuită, iar rezervările pot fi făcute online (https://cinemaiasi.ro/film/centenarul-incoronarii/) sau la casa de bilete a Ateneului Național din Iași.

Gala de închidere a proiectului Centenarul Încoronării nu va avea loc întâmplător la Iași. Amintim faptul că punctul de plecare al caravanei cultural-educative a avut loc tot în Capitala Moldovei, marcând importanța municipiului pe harta României Regale și a României Mari. Pe întreaga perioadă de desfășurare a proiectului, a fost subliniat faptul că Iașul, în timpul Primului Război Mondial, întruchipa lumina unui far ce, în plină furtună, trebuia să călăuzească refacerea statului și a armatei române.

Andrei Giurgia, manager de proiect: „Iașul a însemnat foarte mult pentru România Mare, pentru Familia Regală. A fost Capitală de Război, Capitală de Refugiu. Importanța municipiului pe harta României Regale este dată și de faptul că Iașul este al Doilea Oraș Regal. Acestea au fost principalele motive pentru care ne-am dorit ca proiectul cultural-educativ Centenarul Încoronării să înceapă și să se încheie aici, la Iași. Cele 28 de evenimente pe care le-am organizat în România și în Republica Moldova ne-au confirmat exact ceea ce bănuiam noi la începutul proiectului: este nevoie de asemenea lecții de istorie interactive. Asemenea proiecte apropie elevi, studenți, profesori și pasionați de istorie. În cadrul acestui proiect, Regalitatea a apropiat și instituții, fără de care această caravana nu putea pleca la drum. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături, în special Primăriei Municipiului Iași.”

Vă recomandăm să citiți și:

Clădirile importante din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

Primii pași pentru Centura Podu Iloaiei, Iași

comments

comments