full screen background image

Centru modern la Iași, în cadrul USV

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a fost inaugurat un centru unde pot fi cercetate cele mai periculoase boli care afectează animalele.

Centrul regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară, având acronimul ROVETEMERG, are o valoare totală a investițiilor de aproape 8 milioane de euro.

Centrul are o utilitate deosebită pentru regiunea de Nord-Est și nu numai, deoarece aici vor putea fi diagnosticate și cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar și cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri.

Dintre obiectivele specifice amintim îmbunătățirea infrastructurii USV Iași prin modernizarea și amenajarea a șapte laboratoare, dotarea lor cu echipamente, instrumente și software, dintre care 10 vor fi <state of the art>, precum și acreditarea acestora pentru a fi competitive pe plan național și european, transformarea Centrului în perspectiva anilor 2023-2027, în nucleul unui pol de excelenţă al cercetării bioeconomice și de sănătate pentru regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, cu impact transfrontalier și internațional”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Savuța, managerul proiectului.

Prin acest proiect, Universitatea de Științele Vieții Iași își dorește dezvoltarea unui centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată și experimentală privind microorganismele înalt patogene cu potențial de răspândire în masă, bolile infecțioase emergente și rare, rezistența microbiană la medicamente, siguranța microbiologică a alimentelor, rezultatele obținute având menirea de a îmbunătăți sănătatea animalelor, omului și mediului, în spiritul conceptului One Health.

Universitatea de Științele Vieții din Iași a anunțat în toamna anului 2022 un alt proiect, centrat pe efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii. Scopul activităților vizează realizarea unor module de formare pentru învățământul agricol axate pe specificitatea agriculturii practicate în condițiile schimbărilor climatice.

Vă recomandăm să citiți și:

Clădirile importante din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

Primii pași pentru Centura Podu Iloaiei, Iași

comments

comments