full screen background image

PRI: Atentate teroriste în Norvegia (2011)

PRI (Pe repede înapoi) – 22 iulie rămâne o zi tragică nu numai pentru norvegieni, dacă ne raportăm la ceea ce s-a petrecut în anul 2011.

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, ANDERS BREIVIK, provoca un adevărat masacru în 2 atacuri teroriste.

Mai întâi, el a detonat o mașină-capcană în apropierea Guvernului din Oslo, ucigând 8 oameni.

După numai câteva ore, a debarcat pe insula Utoya, unde se desfășura o tabără politică și – pretizând că este polițist – a intrat nestingherit și a deschis focul asupra tinerilor prezenți, împușcând mortal 69 de persoane.

Anchetele ulterioare au arătat că BREIVIK era tipul clasic de extremist de dreapta, care nu suporta părerile contrare și avea concepții radicale despre viață.

După ce urmase studii universitare, el devenise patronul unei firme prin care a achizitionat îngrășămitele folosite pentru fabricarea bombei detonată la Oslo.

Întrucât vinovăția a fost evidentă, procesul a fost dominat mai degrabă de dezbaterea privind sănătatea sa mintală.

După multiple analize psihologice, s-a constatat că BREIVIK era responsabil pentru faptele sale, fiind condamnat la 21 de ani de închisoare, cu posibilitate de extindere a pedepsei.

Deși în detenție se bucură de condiții confortabile – cu televizor, internet și aparate de sport – el a dat în judecată statul pentru tratament inuman și degradant, acuzații respinse de Curtea Supremă norvegiană.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments