full screen background image

Doza de educaţie: Leneveală fără remușcări

DDE (Doza de educaţie) – Final de săptămână. De lucru pentru unii, de concediu pentru alții. Căci iulie e una dintre lunile de concediu estival Indiferent însă dacă sunteți sau nu în concediu, weekendul vă duce cu siguranță cu gândul la odihnă. Sau leneveală, cum ar spune unii. Mai ales că temperaturile de afară nu contribuie cu nimic la stimularea vreunui entuziasm legat de muncă sau planuri de viitor.

Carevasăzică în acest weekend e rost cel mai firesc de lene. Și nu o zic ca pe un reproș. Deși foarte mulți ar zice că lenea e un defect, se pare că nu trebuie privită întotdeauna așa. Căci lenea este la urma urmei o necesitate firească a fiecăruia dintre noi. Cu toții ajungem într-un moment în care simțim nevoia să ne oprim pur și simplu din ceea ce facem, să eliminăm cât mai mulți dintre factorii de stres pe care ni-i oferă activitatea zilnică la job și să facem… nimic. Să lenevim pur și simplu. Și e bine așa, căci nu suntem mașini programate. Iar momentele de lene sunt cele de detașare de orice listă lungă a lucrurilor ce este musai să le facem și de amintire a celor pe care le-am făcut deja cu succes.

E drept acum, că specialiștii spun că sunt două tipuri de lene: cea constructivă și drept urmare eficientă și cea distructivă ce nu vine din dorința de a lua doar o pauză, ci din lipsa dorinței de a face ceva.

Despre lenea distructivă sunt multe de spus. Dar cum fiecare ne propunem să fim mai degrabă eficienți decât opusul, mai bine mă opresc asupra lenei constructive. Pe care vă invit să o practicați de fiecare dată când simțiți nevoia, fără prea multe remușcări. Pentru că ea înseamnă nu numai o încărcare a bateriilor, ci și o rememorare a victoriilor pe care le-ați înregistrat până acum, precum și a căilor ce v-au dus către ele. Sunt acele momente în care deși vi se pare că nu faceți nimic, de fapt vă programați să fiți mai eficienți chiar decât ați fost până la acel moment. Și în final chiar mai relaxați și cu mai multă poftă de a face ce v-ați propus, într-un mod ce conduce spre succes. Îl citez aici pe inventatorul unui limbaj de programare folosit de Google și Yahoo „lenea este prima virtute a omului, deoarece programatorul leneș caută mijloace de a-și face viața ușoară printr-o bună automatizare a oricărui proces.” Și cred că le zice bine.

Deci weekendul acesta, dragii mei, e rost de leneveală fără remușcări! Iar dacă nu veți uita să consumați și doza zilnică de educație, cu siguranță va fi o leneveală constructivă.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments