full screen background image

DDE: Consolare tristă în lipsa concediului

DDE (Doza de educaţie) – Deși luna iunie este asociată cu vacanța, nu toată lumea e la fel de norocoasă. E drept că noi, adulții, ne resemnăm mai ușor cu această realitate. Dar cei mici înțeleg mai greu de ce părinții nu renunță pentru o vreme la slujbă pentru a se putea bucura și ei de vacanțe la mare sau la munte, cum o fac ceilalți prieteni, alături de familie. Iar promisiunile pentru o vacanță într-un viitor nedefinit nu le atenuează, celor mai mulți dintre ei, reproșurile.

Și, uite așa, părintele se simte vinovat pentru lipsa timpului pentru a pleca în vacanța dorită și caută o variantă la îndemână pentru a-l „mitui” pe cel mic să fie mulțumit. Și cum multora dintre cei tineri le plac ieșirile la fastfood-uri, unde pe lângă mâncare mai primesc bonus și o jucărie, hopa-sus în mașină și toată familia se relaxează la o terasă ce oferă aceste facilități. E drept că nu e chiar ca la o piscină sau într-o telecabină ce te poartă spre vârful muntelui, dar măcar obținem liniștea de care au nevoie cei mari pentru următoarea zi de muncă, din partea celor mici.

Deși scurtă, o relaxare facilă. Din păcate nu chiar atât de sănătoasă. Nu-mi spuneți, dragi adulți, că n-aveți cunoștință de ce conțin mâncărurile acestea preparate rapid. Și cât rău poate face consumarea frecventă a lor pe termen lung! Dacă totuși nu știați, atunci e cazul să vă spun că Jamie Oliver, cunoscutul bucătar, a reușit după o luptă pe care o ducea de ceva ani, să demonstreze că burgerii produși la McDonald’s, nu sunt potriviți consumului uman.

Căci, pe lângă carnea de vită, mai conțin și o gustoasă “mâzga roz”. Ce este acest amestec roz? Resturi și intestine malaxate stropite ulterior, până de curând, cu hidroxid de amoniu, o substanță foarte periculoasă pentru organismul uman. Poate că există printre dumneavoastră câțiva care, informându-vă au aflat că cei de la McDonald’s au decis să schimbe rețeta, eliminând substanța toxică aminită. Dar cu siguranță “mâzga roz” se află încă printre ingredientele burgeri-lor. Așa cum este și printre ingredientele cele mai ieftine folosite în producerea hranei pentru câini.

Aflând acestea am speranța că veți opta pentru un alt mod de a vă consola copiii ce încă nu au plecat în vacanță, decât cu o masă la McDonald’s.

Un meniu mai sănătos, la care să adăugați și o doză de educație.

prof. Maria Adriana Nichitean

comments

comments