full screen background image

Stare de urgență în Ungaria 2022

Guvernul ungar a declarat stare de urgență începând de la miezul nopții de marți, 24 mai, spre miercuri, 25 mai, din cauza conflictului armat din Ucraina. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Viktor Oban, într-un mesaj video pe Facebook.

„Guvernul învestit astăzi și-a început activitatea imediat. Nu am pierdut niciun minut, deoarece în țara vecină este război”, a subliniat Viktor Oban, într-un video postat pe rețelele de socializare. Acesta a vorbit la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituția stabilind că o astfel de măsură poate fi luată în situație de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o țară vecină.

Stare Urgență Ungaria. Foto: RFI

Stare Urgență Ungaria. Foto: RFI

Prim-ministrul Ungariei a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

„Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a continuat Viktor Oban.

Prim-ministrul a explicat faptul că starea de urgență, asemenea celei introduse în pandemie, va permite Guvernului să acționeze rapid și să folosească „toate metodele la dispoziția sa” pentru a proteja Ungaria și pe unguri.

Decretarea stării de urgență a fost posibilă pe baza unei modificări a Constituției. În prezent, în Ungaria sunt în vigoare alte două stări de pericol. Vorbim de epidemia de Covid-19 și „starea de criză cauzată de imigrația masivă”, în vigoare de 6 ani, din martie 2016.

Vă recomandăm să citiți și:

Ultima zi de stare de urgenţă în România. Starea de alertă intră în vigoare peste trei zile

Stare de urgență în Bulgaria din cauza inundațiilor

 

comments

comments