full screen background image

DDE: Vin banii pentru toalete în şcoli

DDE (Doza de educaţie): Nu știu dacă v-ați dat seama, dar vreme de vreo doi ani nu a fost nevoie să ne mai facem griji pentru trasul apei la toaletă în școli, pentru țârâitul apei la robinetele din băile fetelor și ale băieților, dacă este sau nu săpun la îndemână, dacă se poate închide ușa încăperii în care preferi singurătatea.

Problema mirosului a fost și ea rezolvată pentru o vreme, căci măștile obligatoriu de purtat când copiii au revenit la școală, au rezolvat și această problemă.

Mai exact nimeni nu și-a mai bătut capul vreme îndelungată pentru toalete din fundul curții școlilor.

Dar uite că a venit căldura, nu mai purtăm măști, ne întâlnim cu toții la școală și unii se înghesuie în pauze tot în curtea școlii, nu doar ca să se joace, ci pentru alte treburi urgente. Iar în curte toaletele sunt în aceeași stare în care au fost uitate înainte de pandemie.

Și totuși o speranță așternută pe hârtie, nu igienică, se întrevede la orizont. Săptămâna trecută, printr-o Hotărâre de Guvern, au fost alocați circa 10 milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare. Câte sunt unitățile de învățământ preuniversitar care beneficiază de finanțare în această problemă? 126 în întreaga țară și implicit în jur de 18 mii de elevi. Banii sunt transferați către bugetele locale din bugetul Ministerului Educației pentru anul 2022 „pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate în anul 2021”.

Ministerul a anunțat că problema nu este total rezolvată. Că mai rămân alte 199 de școli cu latrine. Acum stau și mă întreb și eu cum au fost alese școlile fericite de cele nefericite, legat de această problemă… Sper ca de data aceasta culoarea politică a primarilor sau directorilor de școli să fi contat mai puțin… Nu de alta, dar elevii și profesorii au aceeași culoare când vine vorba de utilizarea toaletei…

Mi-a plăcut însă optimismul domnului ministru Cîmpenu care a declarat că această problemă a toaletelor din curtea școlii va fi eliminată „în scurt timp total”. N-a uitat însă domnul ministru, politician cu experiență fiind, să mai pună și un „dacă” în fața optimismului… „dacă autoritățile locale vor utiliza sumele puse la dispoziție de Guvern”…

Adică s-ar putea ca în unele cazuri sumele să rămână neutilizate? Sau ar putea fi direcționate în alte scopuri? …. Sper că nu…

Căci toaletele fie că sunt în școală sau în fundul curții sunt utilizate frecvent în același scop de zeci de ani…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/18/dde-prea-putine-zile-libere/

comments

comments