full screen background image

DDE: Prea puține zile libere…

Nu pot să mă abțin la a comenta dorința aleșilor noștri de a ne fi mai bine, atunci când vine vorba de statul degeaba. Statul la stat, statul la privat, nu contează unde, important pentru aleși este să stăm. E un drept constituţional, acesta cu statul acasă de sărbătorile legale, un drept pe care Zeul calendarului l-a încălcat adesea cu lipsă toală de empatie pentru unii, chiar anul acesta.

Și problemă deosebit de important fiind aceasta cu statul degeaba, aleșii și-au dat mână cu mână, nemaicontând partidul, astfel încât mai mulţi parlamentari PNL și PSD au propus, într-un proiect, ca „în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”.

Să mai spună cineva că aleșii noștri sunt mânați doar de interesul partidului și nu se gândesc deloc la alegători…

Și și-au argumentat domniile lor propunerea exact ca adolescenții aceia carărora nu le place când adulții le spun să lase nițel tăiatul frunzei la câini. Punctual, cu cifre, cu dovezi care vin în sprijinul drepturilor pe care le au, lăsând în umbra explicațiile.

Au luat ca exemplu fatidicul, în această privință, an prezent, în care doar 9 din 15 sărbători egale au însemnat stat acasă. Restul de 6 zile s-au suprapus peste zielele de weekend, în care oricum erau liberi. Și uite așa „salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”.

Mai spun stimabilii noștri parlamentari că „zilele libere nu ar trebui să depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.

Vă dați seama ce probleme existențiale au unii? De faptul că dacă ar putea să schimbe și calendarul și zilele săptămânii, ar face-o doar ca să mai stea puțin degeaba?

Voi urmări dezbaterile din senat pe această temă… Am auzit că argumentul forte al propunătorilor este faptul că românii se spetesc muncind, având cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană… Nu e un argument rău, dare eu una aș prefera să muncesc la fel de mult, dar pe bani mai mulți. Nu duc lipsa zilelor libere, dar pe final de lună, portofelul meu suferă din greu de alte lipsuri…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/17/dde-mai-devreme-sau-mai-tarziu/

comments

comments