full screen background image

Forum Transfrontalier Comun România – R. Moldova

Consiliul Județean (CJ) a organizat, la Iași, Forumul Transfrontalier – Oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027. Manifestarea s-a derulat pe parcursul a două zile, 14-15 aprilie. La eveniment au participat reprezentanți ai raioanelor din Republica Moldova, ai municipiilor Chișinău și Bălți, precum și UTA Găgăuzia.

Despre Forumul Transfrontalier Comun România – Republica Moldova

„Fondurile europene sunt cea mai importantă șansă a noastră la dezvoltare, iar județul Iași, prin vecinătatea directă cu Republica Moldova, vă poate fi un partener cu care să duceți la îndeplinire proiectele pe care le-ați gândit pentru comunitățile dumneavoastră. Din propria experiență pot să vă spun că proiectele importante prin care ne dezvoltăm comunitățile nu ar trebui să fie însușite de cineva anume. Trebuie să oferim oamenilor viziunea clară că toate aceste proiecte pe care noi, cei din administrație, le facem sunt rodul muncii unei echipe din care fac parte și cetățenii, pentru că ei sunt beneficiarii direcți în final. Această manifestare sigur nu va rămâne una singulară, iar obiectivul ei este tocmai acela de a învăța cum să valorificăm aceste oportunități de finanțare europeană, cum să implementăm proiecte europene și cum să evităm greșelile care pot periclita activitatea noastră de administratori ai bunăstării celor pe care îi reprezentăm”, a afimat, în deschiderea evenimentului, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

La Iași a fost prezent și Andrei Spînu, viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „Noi trebuie să spunem foarte clar că țara noastră are o șansă să se dezvolte doar cu fonduri europene și cu suportul României, pentru a putea atrage acele fonduri despre care s-a vorbit atât de mult. Moldova nu va reuși singură să se miște cu viteza de care este nevoie în procesul de dezvoltare. Regretăm că s-au folosit până acum doar 30 la sută dintre fonduri, dar la minister va fi tot suportul ca să deblocăm și să mișcăm lucrurile. Avem un proiect în care, săptămâna viitoare se va face”, a punctat acesta.

„Republica Moldova are acum (…) cele mai multe oportunități de atragere a fondurilor europene din istora sa”

„România își asumă să fie un partener implicat al Republicii Moldova în continuarea și dezvoltarea proiectelor transfrontaliere care implică finanțare europeană. Republica Moldova are acum, în 2022, instrumente extinse de finanțare europeană și cele mai multe oportunități de atragere a fondurilor europene din istora sa (…) Prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, este în etapa de precontractare proiectul „Creșterea accesibilității transfrontaliere prin modernizarea infrastructurii de interes local din Județul Iași, România și Raionul Sîngerei, Republica Moldova” și în implementare proiectul „Călător pe meridiane culturale” care asigură restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă. În Republica Moldova, proiectul prevede restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești”, a menționat Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului României.

În cadrul Forumul Transfrontalier – Oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027 a fost semnat Acordul de Cooperare între Județul Iași și Raionul Taraclia din Republica Moldova, precum și o anexă la Acordul de Cooperare cu Consiliul Raional Hâncești. 

Vă recomandăm să citiți și:

Zece percheziţii DIICOT la Iaşi. Persoane acuzate de trafic cu ţigări din Republica Moldova şi Ucraina

Premierul Republicii Moldova va cere în Parlament introducerea stării de urgenţă pentru 60 de zile

comments

comments