full screen background image

Paștele, curățenia și autoritățile din nordul Moldovei

În tradiția românească există cultura curățeniei de sărbători. Curățenia asociată cu Paștele și Crăciunul, respectiv sezonul cald și sezonul rece. Curățenia de primăvară are și o simbolistică. Potrivit etnografilor, semnificația este aceea de a schimba energia stagnantă specifică anotimpului rece, cu una benefică și înfloritoare precum natura.

Cum se extinde această tradiție la nivel de comunitate? La nivel de județ? Aici intervin autoritățile locale și județene, care an de an deschid campanii oficiale de curățenie. Cum se desfășoară anul acesta aceste campanii în județele din Nordul Moldovei aflăm de la reporterii VIVA FM din Suceava, Botoșani și Iași.

Sărbătoare în Botoșani

Iarna blândă și vremea bună au permis angajaților Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement din subordinea Primăriei Botoșani să înceapă mai devreme lucrările edilitare în municipiul reședință de județ. Directorul Eugen Țurcanu spune că toaletarea arborilor a început încă din luna ianuarie.

În paralel se lucrează la amenajarea zonei de Agrement din Parcul Mihai Eminescu. Bazinul lacului este vopsit și pregătit pentru plimbările cu hidrobicletele, atunci când vremea va fi mai prietenoasă.

Curățenia de primăvară este în toi și la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa Botoșani, dar și în alte zone din oraș.

În 23 aprilie, Ziua Municipiului Botoșani, patronat de Sf. Mare Mucenic Gheorghe, va fi marcată doar printr-o slujbă religioasă, și asta pentru că pică exact în Sâmbăta Mare. Din acest motiv, autoritățile au decis ca, după Sărbătorile Pascale, mai exact la jumătatea lunii mai, să fie organizate mai multe manifestări și concerte.

Sucevenii, chemați să se implice în curățenia de Paști…

La fel ca în fiecare primăvară înaintea Paștelui, Primăria Suceava și cele două firme de salubrizare (Diasil și Ritmic Com) depun eforturi pentru a asigura curățenia stradală și a spațiilor verzi. Activitățile, care au primit titulatura Împreună pentru curățenia orașului!, au început la sfârșitul lunii februarie, după topirea zăpezii și se vor încheia în acest weekend, fiind bifate toate cartierele orașului.

Primarul Ion Lungu a dat un exemplu civic de implicare, plantând copaci într-un parc central, în timp ce viceprimarul Lucian Harșovschi a măturat mai multe alei, alături de angajații de la salubritate.

La începutul campaniei, Lungu făcea apel către localnici să păstreze curățenia, “pentru că numai astfel se va menține un grad de civilizație ridicat”.

… și felicitați pentru efortul depus!

Campania de curățenie de primăvară se va concentra, până la Paști, pe zonele adiacente unităților de învățământ, lăcașelor de cult, locurilor de joacă și zonelor de agrement.

Acum, Lungu este mulțumit de cum au decurs acțiunile și își felicită concetățenii.

Aerul din Iași

În municipiul Iași, curățenia de primăvară a luat sfârșit. Angajații Salubris Iași au întreprins acțiuni de salubrizare în toate zonele orașului, pe toate arterele și în principalele bulevarde, în parcuri de joacă, pe alei și străzi. Cel puțin asta declară reprezentanții companiei de salubritate din municipiu.

De asemenea, potrivit declarațiilor directorului general Salubris, Cătălin Neculau, indicatorii PM10 au avut cele mai mici depășiri înregistrate în ultimii cinci ani în municipiul Iași.

Directorul general mai menționează că în intervalul în care s-a petrecut procesul de curățenie, au fost salubrizate bulevardele orașului, străzile, gangurile și parcările rezidențiale, pentru bunăstarea ieșenilor.

 

Ce spun ieșenii

Reacțiile ieșenilor cu privire la curățenia de primăvară din oraș sunt împărțite. La o primă vedere, comentariile din mediul online variază în funcție de cartierul în care locuiesc ieșenii.

Unii dintre ieșeni felicită echipa Salubris, alții invită angajații companiei să-și facă treaba și pe străzile în care nu au ajuns deja:

 

Vă recomandăm să citiți și:

Provocare pentru pescari, la curățenie generală pe malul râului Prut

Let’s Do It, România: Al optulea an de curățenie generală în județul Botoșani

comments

comments