full screen background image

Zborul primului cosmonaut din lume (1961)

Astăzi aducem în discuție un nou subiect spațial, deoarece pe 12 aprilie 1961 era consemnat zborul primului cosmonaut din lume, sovieticul IURI GAGARIN.

Îmbarcat la bordul navei Vostok 1, el avea să zboare timp de aproape două ore pe orbita Pământului.

La data istoricului zbor, GAGARIN avea 27 ani și o rezistență fizică-psihică dobândită în urma unor antrenamente intense.

Finalul zborului a adus emoții specialiștilor din turnul de control – cele două module spațiale nu s-au separat la timp, dar pilotul a avut timp să se catapulteze, aterizând în siguranță.

Altfel spus, el a decolat în naveta spațială, dar a revenit pe Pământ separat de ea.

Gagarin moare într-un accident de avion

Ca o ironie a sorții, după ce a zburat în jurul Pământului, IURI GAGARIN își va găsi sfârșitul 7 ani mai târziu, după ce avionul pe care-l pilota s-a prăbușit în apropierea Moscovei.

Conform versiunii oficiale, pe 27 martie 1968, ora 10:31 dimineața, avionul MiG-15UTI în care se afla Iuri Gagarin și copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbușit în apropierea satului Novoselovo, la 18 km de orașul Kirjaci, Regiunea Vladimir (190 km la est de Moscova).

Totuși, există elemente care pun la îndoială atât data și ora catastrofei, cât și împrejurările ei. Rezultatele raportului nu au fost făcute publice până în prezent; acestea împreună cu resturile avionului, depozitate la Institutul de cercetări nr. 13 al Ministerului Apărării, au fost clasificate.

Ipoteze

În decursul anilor au fost lansate mai multe versiuni posibile pentru evenimentele întâmplate care au condus la dispariția prematură a celor doi aviatori.

La puțin timp după destrămarea Uniunii Sovietice, mai mulți specialiști care au luat parte la anchetă au susținut că avionul a intrat în vrie.

O altă ipoteză este că avionul ar fi lovit un balon meteorologic.

Au mai fost și alte ipoteze, mai puțin plauzibile, s-au mai făcut referiri la o eroare de pilotaj coroborată cu o defecțiune tehnică a aparatului, asasinarea comandată de către Leonid Brejnev, etc.

După o altă ipoteză, pe lângă avion a trecut un Suhoi Su-15 care a apărut din nori cu partea din spate fumegândă și aprinsă.

În timp ce ardea, avionul a trecut foarte aproape de Gagarin, învârtindu-i avionul și trimițându-l în vrie, mai exact într-o spirală, la o viteză de 750 de kilometri pe oră”, a afirmat cosmonautul Aleksei Leonov.

 

Bogdan Diaconiţa

 

Vă recomandăm să citiți și:

https://vivafm.ro/2022/04/11/pe-repede-inapoi-premiera-piesei-iona-de-marin-sorescu-1969/

comments

comments