full screen background image

PRI: Premiera piesei Iona, de Marin Sorescu (1969)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 11 aprilie ne dă prilejul unei rememorări culturale. În anul 1969 avea loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei „Iona” de MARIN SORESCU.

Tânărul regizor ANDREI ȘERBAN îl prefera pe actorul GEORGE CONSTANTIN în rolul singurului personaj – pescarul IONA, inspirat după personajul biblic cu același nume, care a fost înghițit de o balenă.

Pescarul prizonier are timp să-și reamintească propria viață, să judece ce a făcut bine și rău și, în același timp, că mediteze asupra unui prezent nesigur.

Dedublarea personalității este un joc pe care MARIN SORESCU l-a contrapus morții, un sentiment perfect normal având în vedere situația personajului.

Imaginea generală

Chiar dacă uneori expunerea narativă era afectată de exprimări greoaie și trimiteri la elemente mai puțin cunoscute marelui public, imaginea generală a fost una de originalitate care îndemna la meditație.

Pescarul înghițit de un pește uriaș evada de mai multe ori, dar de fiecare dată ajungea într-o burtă și mai mare, în fapt închisoare după închisoare.

Pentru a respecta adevărul istoric, trebuie precizat că piesa Iona a fost prezentată într-o perioadă de relativă deschidere ideologică a regimului comunist, reușind chiar să câștige Premiul Academiei Române pentru dramaturgie în anul 1970.

Din păcate, însă, Tezele Partidului Comunist din iulie 1971 au intensificat cenzura și au schimbat coordonatele culturale, astfel încât piesa nu a mai fost jucată până la căderea regimului.

Bogdan Diaconiţa

 

 

comments

comments