full screen background image
Ana Pascu, fosta mare scrimeră

Ana Pascu, legenda scrimei românești

A încetat din viață fosta mare scrimeră Ana Pascu, președinta de onoare a Federației Române de Scrimă. Miercuri seară, 6 aprilie, Federația Română de Scrimă a anunțat pe pagina de Facebook că fosta scrimeră Ana Pascu a încetat din viață la vârsta de 77 de ani.

„Ana Pascu va trăi prin fiecare generație care va ajunge să facă performanță pentru România”

Eroii cu mască nu mor niciodată! Doamna Ana Pascu va trăi prin oamenii pe care i-a inspirat și prin tot ceea ce a lăsat moștenire scrimei și sportului românesc, scrimei mondiale. Dumnezeu să o odihnească în pace! Prin tot ceea ce ne lasă moștenire, prin tot ceea ce a sădit în noi, emoții și clipe de neuitat,  Ana Pascu va trăi prin fiecare generație care va ajunge să facă performanță pentru România.

Eroii cu mască inspiră și motivează atemporal, iar misiunea noastră, a celor din Federația Română de Scrimă, e tocmai de a păstra și duce mai departe povestea lor. Erou cu mască, Ana Pascu a cunoscut succesul și gloria. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care echipa a însemnat totul”, a scris forul național.

Ana Pascu, fosta fosta mare scrimeră

Ana Pascu, fosta mare scrimeră. Sursa foto: Federația Română de Scrimă

Ana Pascu, de 7 ori pe podiumul mondial de senioare

Ana Pascu și-a reprezentat țara la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, câștigând două medalii de bronz, una în Mexico City și una în Munchen.  În 1963, la Campionatele Mondiale de juniori, a câștigat aurul, după ce a urcat de 7 ori pe podiumul mondial de senioare. De asemenea, a obținut aur cu echipa la Havana (1969), argint la echipe (1970) și de 5 ori a luat bronz (1967, 1971, 1973, 1974, 1975). Datorită rezultatelor remarcabile, Ana Pascu a fost numită, la vrea respectivă, „Maestru emerit al sportului”.

Ana Pascu și colege sale, în Mexic. Sursa:cos.ro

Ana Pascu și colege sale, în Mexic. Sursa foto:cos.ro

Ana Pascu, președinta de onoare a Federației Române de Scrimă

Cariera scrimerei Ana Pascu a continuat cu funcția de președinte al Federației Române de Scrimă. Urmat de funcția vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă. A condus Federația de Scrimă Români din anul 1982 până în 2013, un record de longevitate la noi în țară. În timpul acesta, s-au cucerit 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale și 68 la Campionatele Europene.

Ana Pascu, alături de performerii scrimei românești. Sursa: aps.media.ro

Ana Pascu, alături de performerii scrimei românești. Sursa foto: aps.media.ro

Aplaudată la nivel internațional

La nivel internațional, între 1984-1988, Ana Pascu a fost membră a Comisiei de Regulament FIE. Între 1988-1996 a Comisiei de Arbitraj FIE, iar între 1996-2004 a Comitetului Executiv FIE. De asemenea, aceasta a fost și vicepreședinte al FIE, între 2004-2021.

Ana Pascu. Sursa foto: sport.ro

Ana Pascu. Sursa foto: sport.ro

Eroul cu mască – Ana Pascu

Ana Pascu și-a dedicat toată viața scrimei, a pus pasiune în ceea ce a făcut. Noi toți i-am fost alături când viața i-a răpit fiul după incendiul de la Colectiv. De azi, Alex, mama și tata, sunt împreună…Federația Română de Scrimă transmite condoleanțe familiei, surorii sale, celor apropiați! Eroul cu mască, Doamna Ana Pascu, va rămâne mereu în amintirea noastră, a celor care iubesc scrima și sportul românesc. Drum lin, Doamna Ana! Odihniți-vă în pace!”, a mai transmis Federația Română de Scrimă.

Ana Pascu va rămâne în amintirea tuturor ca „doamna scrimeri românești”.

Vă recomandăm să citiți și:

5 motive pentru a petrece Paştele în Bucovina

Profa de Mate Cool, despre Simularea la Evaluarea Națională

comments

comments