full screen background image

Doza de educaţie – Festivalul Luminii Suceava 2020

În luna mai, eram obișnuiți să luminăm centrul orașului. Nu cu făclii, nu cu reflectoare puternice sau instalații colorate și scumpe, plătite din bani publici. Cu zeci și sute de lumânărele simple, dar cu grijă așezate de mâini mai mici sau mai puternice. Iar puterea luminii era data de numărul lor și de gândurile cu care erau aprinse. Și asta, pentru că în mai cercetașii organizau Festivalul Luminii.

Anul acesta, nu ne mai adunăm în centrul orașului, în schimb aprindem luminile din gulguțe acasă. E invitația pe care v-o fac cercetașii în weekendul acesta. Și pentru că am primit câteva rânduri scrise de un explorator din patrula Cireșarii a cercetașilor din Suceava, Simina Buculei, m-am gândit că dându-le citire pentru voi, veți fi dispuși și inspirați să fiți alături de cercetași și anul acesta.

“Festivalul Luminii este un festival al lucrurilor mărunte ce aduc însă o mare bucurie, atât nouă, cercetașilor, cât și oamenilor care ne însoțesc. Nu este un simplu eveniment: e o poveste spusă de inimile zecilor de cercetași, mari și mici, care se străduiesc să aprindă în serile liniștite ale orașului, lumina bucuriei sincere, a unei vieți împlinite. Lucrurile mari ne fac fericiți, dar nu pentru mult timp. Gesturile mici însă sunt cele ce ne aduc adevărata fericire. Sunt lucrurile de care ne vom aminti toată viața, care ne adună și ne țin împreună.

Am ajuns la a VI-a ediție a Festivalului Luminii în Suceava și acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul minunatei comunități din care facem parte, care ne-a sprijinit mereu în dezvoltarea noastră ca centru. Pentru a mulțumi tuturor celor care ne-au fost aproape, aprindem în fiecare an, într-o seară minunată de primăvară târzie, gulguțe. Ele par banale coșulețe de hârtie cu nisip cu câte o lumânare pentru cel care nu vrea să privească spre esență. De fapt sunt… lumina sufletului nostru; sunt visele și bucuriile aprinse în întuneric; reprezintă umanitatea de care dăm toți dovadă și respectul pe care ni-l purtăm unii altora.

Anul acesta, în ciuda dificultăților prin care trecem, nu am încetat a încerca să aducem un pic de lumină în sufletele sucevenilor. Magia festivalului de anul acesta este familia: să aprinzi o gulguță alături de cei dragi, să te distrezi cântând și jucând jocurile alese de cei mai veseli dintre noi, să îndeplinești provocările propuse sau să te delectezi cu deserturi simple, cercetășești. Toate acestea ne aduc împreună, chiar și la distanță.

Haideți să ne bucurăm de lucrurile mărunte, ce ne țin împreună! Vă așteptăm sâmbătă, 30 mai, la un festival virtual de neuitat, care nu și-a pierdut esența, în ciuda vremurilor în care ne aflăm.”

Gânduri sincere, gândurile Siminei! De cercetaș gata oricând! Și sâmbata aceasta, și-n fiecare zi!

 

comments

comments