full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Finalul de săptămână aduce noi oferte propuse de centrele EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din Regiunea de Nord-Est.

Începem cu un stat care a urcat în clasamentul ofertelor, Franța, acolo fiind la mare căutare meseriile de lucrători polivalenți în hoteluri, agenți de vânzare, contabili, proiectanți, bucătari, mecanici și tinichigii auto.

Germania continuă să susțină intens piața locurilor de muncă, agenții economici propunând variante pentru specialiști și consultanți IT, recepționeri, zidari, grădinari, bucătari, electricieni, mecanici, specialiști logistică, stivuitori, șoferi de camion, măcelari și tâmplari.

O țară cu aflux mare de români rămâne Spania, care – în afara muncitorilor constructori – caută specialiști în asistență socială, vânzători la comandă prin telefon, instructori pregătire sportivă și proiectanți de sisteme informatice.

Chiar dacă legislația rămâne neclară în ceea ce o privește, Marea Britanie nu se încurcă în amănunte și rămâne pragmatică. Peste Canalul Mânecii sunt la mare preț posturile pentru sudori și debitatori autogeni, cosmeticieni, coafori, bucătari, asistente medicale și moașe, instalatori, mineri și asamblori.

Ne oprim pentru câteva secunde și în nordul continentului, nu de alta, dar Suedia oferă șanse pentru asistenți vânzare în magazin, tehnicieni energeticieni, asamblori de echipamente, directori de vânzări și marketing, terapeuți, instalatori și asistente medicale.

Ne mutăm la fel de repede în sud, pentru a vă spune că ofertele de joburi în Italia, deși înregistrează un regres, pot fi în continuare tentante. Iată câteva exemple : îngrijitori la domiciliu, operatori servicii telefonie, traducători, profesori în învățământul secundar, recepționeri hotel și chelneri.

Chiar și un stat cu dimensiuni reduse, Luxemburg, nu putea lipsi de pe lista centrelor EURES. E adevărat, cu oferte limitate pentru paznici, operatori utilaje, brutari, geologi, casieri și proiectanți.

Încheiem rubrica de astăzi cu Belgia, care avansează locuri pentru proiectanți și analiști de sisteme, brutari, patiseri, agenți de vânzări, personal de îngrijire a sănătății, vânzători la tarabe și în piețe, asistenți medicali și menajere.

Dacă v-am reținut atenția, trebuie să știți că amănunte puteți afla la birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments