full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Canicula din ultimele zile a dilatat parcă și ofertele de locuri de muncă propuse de centrele EURES.

Pentru început, ne îndreptăm atenția spre Belgia, stat care a avansat locuri pentru proiectanți și analiști de sisteme, șoferi de autocamioane, brutari, patiseri, agenți de vânzări, personal de îngrijire a sănătății, vânzători la tarabe și în piețe, asistenți medicali și menajere.

Ne mutăm în sudul continentului, deoarece Italia – în afara ocupațiilor de îngrijire la domiciliu – oferă variante pentru operatori servicii telefonie, traducători, profesori în învățământul secundar, recepționeri hotel și chelneri.

Piața spaniolă din domeniu este saturată de specialiști în asistență socială și consiliere, vânzători la comandă prin telefon, instructori pregătire sportivă, proiectanți de sisteme informatice, șoferi de autobuze și chiar profesori universitari.

Ca de obicei, joburile propuse de Germania se mențin în top prin varietate – este vorba, printre altele, de oferte pentru specialiști și consultanți IT, recepționeri, zidari, grădinari, bucătari, electricieni, sudori, ospătari, mecanici, specialiști logistică, stivuitori, șoferi de camion, măcelari și tâmplari.

Dacă nu vreți să vă deplasați prea departe, o variantă ar fi piața muncii din Bulgaria, cu ale ei oferte pentru barmani, personal de curățenie în hoteluri, muncitori necalificați în industria prelucrătoare și în agricultură, constructori de case și croitori.

La centrele EURES veți găsi informații și despre posturile căutate în Franța, majoritatea vizând lucrători polivalenți în hoteluri, agenți de vânzare, contabili, proiectanți, bucătari, mecanici și tinichigii auto.

Trecem Canalul Mânecii și ajungem în Marea Britanie, pentru a vă spune că acolo sunt la mare căutare medicii, finisorii, distribuitorii, șoferii de camioane și planificatorii.

Încheiem scurtul nostru periplu pe continent cu o țară veșnic însorită, Grecia, care v-ar putea atrage atenția cu locuri pentru muncitori necalificați în industria prelucrătoare, coafori, cosmeticieni, constructori, brutari, curieri și vânzători în piețe.

Dacă v-am reținut atenția, trebuie să știți că amănunte puteți afla la birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments