full screen background image

Coaliţia PSD-ALDE ar urma să decidă luni dacă demarează procedurile de suspendare a preşedintelui

Coaliţia PSD – ALDE ar urma să anunţe luni decizia cu privire la demararea procedurilor de organizare a referendumului privind suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, după ce acesta nu a luat încă o decizie după ce Curtea Constituţională a decis că trebuie să o revoce din funcţie Laura Coduţa Kovesi. Tăriceanu şi-a delegat atribuţiile, în perioada 9-11 iulie, către senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, dar a declarat duminică seară la Antena 3 că susţine “necondiţionat” suspendarea.

Liviu Dragnea a anunţat săptămâna trecută că luni urmează să fie luată o decizie cu privire la suspendarea preşedintelui, după ce a trecut o lună de la decizia CCR care spune că procurorul-şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, trebuie demisă prin decret semnat de către preşedinte. Dragnea l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că ”îşi bate joc de Constituţie”.

”Eu nu aştept răspuns, pentru că nu trebuie să îmi dea mie răspuns, ci Constituţiei, o Constituţie de care îşi bate joc. Nu îl interesează nici legea, nici Constituţia, nu-l interesează decât propria protecţie, ca să vorbim foarte răspicat. Spunea ieri despre dictatura majorităţii. Păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că majoritatea este unul din pilonii fundamentali ai democraţiei. De asta se fac voturi, de aia merg oamenii să voteze liber când sunt alegeri, ca să aleagă o majoritate care să hotărască, să legifereze şi să conducă prin guvern treburile ţării. Şi este deranjat de majoritate. Deci este exact logica unui dictator că nu contează majoritatea, nu contează votul, contează doar ce vrea unul singur care trebuie să aibă subordonate toate instituţiile – parlamentare, ale guvernului, serviciile şi absolut tot ce mişcă, CCR”, a afirmat Liviu Dragnea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat, duminică seara, că va susţine necondiţionat o eventuală decizie a Coaliţiei privind demararea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis şi a explicat, totodată, că nu va participa la şedinţa de luni deoarece şi-a programat, de mai mult timp, un concendiu în străinătate.

“Împreună, în cadrul coaliţiei, cu partenerii de la PSD, noi am hotărât iniţial să facem o sesiune de o săptămână după terminarea sesiunii ordinare. Ca atare, la sfârşitul acelei sesiuni, adică sâmbătă, mi-am programat să plec într-un scurt concendiu, de patru zile, în străinătate. Nimic altceva. Între timp, s-a stabilit să facem două săptămâni de sesiune extraordinară şi acesta a fost motivul pentru care, de joi deja, dacă nu mă înşel, mi-am semnat delegarea atribuţiilor către colegul meu Adrian Ţuţuianu de la PSD. Deci, asta este situaţia. Cred că dacă cineva are de comentat sau interpretat, eu nu pot să mă opun. Dar, la câte ştiri false am văzut în ultima vreme îmi dau seama că şi asta face parte din aceeaşi gamă”, a afirmat Tăriceanu la Antena 3.

El a precizat că s-a întâlnit vineri cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi au avut o discuţie “politică” despre acţiunile din următoarea săptămână.

“Vineri ne-am şi întâlnit şi am făcut o discuţie – politică aş spune – în legătură cu acţiunile care trebuie derulate în săptămâna care urmează. Alaltăieri am stat de vorbă, cred că preţ de vreo două ore, şi am analizat ce s-a întâmplat în ultima perioadă şi ce avem de făcut în perioada următoare”, a detaliat liderul ALDE.

El a subliniat că nu va accepta ca “drepturile şi libertăţile individuale ale cetăţenilor să fie încălcate, să se facă derogări de la statul de drept”, astfel că, dacă se va lua decizia suspendării, o va sprijini necondiţionat.

“Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii. Dacă una din instituţiile importante ale statului – în speţă preşedintele – nu respectă deciziile Curţii, atunci de sus până jos, până la ultimul cetăţean are dreptul să-şi pună problema dacă mai respectă vreuna din hotărârile Justiţiei. Acest lucru nu face decât să pună într-o situaţie extrem de gravă ceea ce mulţi doresc să afirme – funcţionarea statului de drept în România. Pe de altă parte, este adevărat – şi eu m-am exprimat nu o dată în acest sens, Constituţia nu dă alte instrumente intermediare pentru obligarea preşedintelui să facă anumite lucruri pe care legal trebuie să le îndeplinească, nu avem măsura extremă a suspendării şi eu am spus că această măsură trebuie foarte bine cântărită pentru că ea poate să aducă şi rezolvarea unora dintre probleme cu care suntem confruntaţi, dar poate să creeze şi numeroase alte probleme. (…) Eu ceea ce pot să vă spun este că voi susţine necondiţionat o decizie a Coaliţiei de a demara procedura de suspendare, având în vedere că ALDE este unul din cei doi piloni pe care este creată coaliţia de guvernare şi noi, după cum ştiţi, – ALDE şi eu personal, din 2014, când puţină lume avea curajul să vorbească despre abuzuri, excese în Justiţie, despre statul paralel, am început acest demers pe care mulţi l-au considerat foarte riscant şi pentru mine, aceste riscuri chiar s-au materializat în ancheta şi procesul care mi-a fost deschis. Eu nu voi accepta niciodată ca drepturile şi libertăţile individuale ale cetăţenilor să fie încălcate, să facem astfel de derogări de la statul de drept şi, ca atare, dacă o astfel de decizie vom considera că trebuie să fie luată, vom merge înainte”, a explicat Tăriceanu.

Totodată, el a afirmat că PSD-ALDE va lua toate măsurile necesare ca majoritatea parlamentară să fie asigurată în cazul în care se va lua decizia suspendării şefului statului.

“Am primit ecouri relative la numărul insuficient de voturi care ar fi în acest moment pentru a demara acest proces. De ce? pentru că, practic, parlamentul ar fi fost deja în vacanţă, mulţi dintre parlamentari probabil că nu mai sunt prezenţi şi nu mai sunt disponibili. Trebuie întâi de orice să facem o contabilizare foarte exactă dacă vrem, în perioada următoare, să demarăm aceste proceduri, să vedem pe ce putem să contăm. Dar, sunt convins că vom fi în măsură să luăm toate măsurile necesare ca majoritatea să fie asigurată în cazul în care vom lua această decizie”, a mai spus preşedintele Senatului. AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza