full screen background image

Suspect de înşelăciune şi fals, reţinut după efectuarea unor percheziţii

arestat     În baza autorizațiilor obținute de la instanță, poliţişti din cadrul I.P.J. Suceava, în cooperare cu polițiști din județele Bacău și Călărași, au efectuat ieri două percheziții în municipiul Călărași, la domiciliile lui Manole P., de 29 de ani, și al prietenei acestuia, Ioana Z., primul cercetat într-un dosar pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune.

Astfel, în cursul lunii iunie 2013, Andrei C., de 29 de ani, din comuna Satu Mare, judeţul Suceava, a fost indus în eroare de Manole P., care, prezentându-se ca reprezentant al unei firme din Giurgiu, l-a determinat, prin intermediul unor anunţuri publicitare postate pe site-uri de internet, să efectueze, la 25 iunie 2013, un virament bancar în valoare de 36.750 de lei, în schimbul unor produse agricole comercializate de firma din Giurgiu, într-un cont bancar, titularul contului fiind un tânăr de 22 ani, din municipiul Buzău.

Pentru a o induce în eroare pe partea vătămată, autorul faptei s-a folosit de mai multe înscrisuri sub semnătură privată, precum facturi şi contract de vânzare – cumpărare, pe care au fost aplicate ştampile în fals ale firmei din Giurgiu şi au fost folosite date de identificare false şi care au fost expediate părţii vătămate în format electronic (prin e-mail).

Coroborând probele obţinute de poliţiști, s-a reuşit identificarea autorului retragerilor numerar în persoana lui Manole P., persoană cunoscută cu preocupări infracţionale în sfera criminalităţii informatice şi fraude cu instrumente de plată electronică.

De asemenea, s-a mai stabilit faptul că documentele de identitate falsificate folosite la diferite intervale de timp la deschiderea relaţiilor bancare, au fost utilizate de Manole P., fiind aplicată pe acestea fotografia sa.

Bărbatul a fost identificat şi în alte cauze de înşelăciune prin internet, aflate în lucru la alte inspectorate de poliție județene.

Cu aceasta ocazie, a fost probată și activitatea infracțională a lui Alexandru M., de 22 de ani, din municipiul Buzău, care i-a vândut un card bancar lui Manole P., cu suma de 50 de lei.

Față de cei doi a fost începută urmărirea penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ale infracţiunii de uz de fals în formă continuată şi ale infracţiunii de fals privind identitatea în formă continuată.

Față de Manole P. a fost emisă ordonanţă de reținere pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, cu propunere de punere în mișcare a acțiunii penale și arestare preventivă.

Învinuitul reţinut a fost introdus în arestul I.P.J. Suceava.

comments

comments




Leave a Reply

avatar