full screen background image

10 milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea Curţii Domneşti din Suceava

Primăria municipiului Suceava reia demersurile pentru reabilitarea cu finanţare europeană a Curţii Domneşti din centrul urbei reşedinţă de judeţ, după ce Comisia Europeană a aprobat dublarea sumei prevăzută prin Programul Operaţional Regional 2014-20230 pentru susţinerea financiară a proiectelor din această categorie.

Primarul Sucevei, Ion Lungu: “A crescut pragul de finanţare pentru reabilitarea patrimoniul naţional cultural, de la 5 milioane de euro, la 10 milioane de euro. Este deja pregătit proiectul de 17 milioane de euro pentru reabilitarea Curţii Domneşti, această dublare fiind binevenită. Drept urmare, avem prinsă poziţie bugetară pentru anul viitor, deoarece trebuie să refacem proiectul pentru o sumă de 10 milioane de euro. Ne vom grăbi, astfel încât să-l putem depune în cursul anului viitor, termenul limită fiind decembrie 2018,”,

Studiul de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul Sucevei a fost întocmit de Arena Teatro, firmă din Spania.

Aceasta recomandă construirea unei clădiri care va avea rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti, cadru în care, resturile arheologice vor fi prezentate publicului, cu explicaţiile de rigoare. Imobilul, cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 de metri pătraţi, va avea parter, un etaj intermediar, etajul propriu zis şi mansardă, urmând a fi construită din materiale ceramice de natură să accentueze aspectul de fortăreaţă.

Centrul în cauză va fi compartimentat în recepţie şi sală de întâmpinare; expoziţie permanentă cu elemente arhitectonice; pivniţa de piatră reconstituită; pivniţa de lemn refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecţie 4D; sală de expoziţii temporare; bibliotecă, centru de studii medievale, zona administrativă şi birouri.

comments

comments