full screen background image

5 decembrie – Daruri asumate

5 decembrie e ziua premergătoare venirii lui Moș Nicolae. Ziua în care cei mici sunt puși pe gânduri de cei mari, în căutarea răspunsului legat de ce ar merita să primească în ghetuțele frumos lustruite. Lustruite de aparținători măcar o dată în an cu mai mult sârg, pentru a atrage darurile.

Și oricât de năstrușnic sau de puțin ascultător de părinte ar fi fost de-a lungul anului, nici unul nu-și dorește în ghete o nuielușă, fie ea și frumos ornată. Toți își doresc altceva: o pungă cu dulciuri, o jucărie, o haină de firmă sau un telefon performant. Și au ei deja o vagă bănuială că lucrurile mai puțin bune, făcute în anul trecut, s-au acoperit deja cu zăpadă și vor primi exact ce își doresc. Cam așa a stat treaba în fiecare final de an… Pentru că, în luna decembrie, nu e părinte care să nu se dea peste cap și, din puținul pe care îl are, să nu ofere ceva râvnit de copiii mai mari sau mai mici. Pentru că, în decembrie, când vine vorba despre a primi, toți redevin copii… mai mici. În suflet și simțire. Și toți cred în Moș Nicolae sau Moș Crăciun.

Ce spun specialiștii, însă, despre Moșul Nicolae, aducător de daruri prin ghete? Că n-ar fi rău să aducă în loc de cadouri foarte costisitoare, dulciuri și fructe. Așa cum o făcea pe vremuri, când magazinele nu erau atât de strălucitoare și ofertante. Pentru că altfel Moș Crăciun, binecunoscut și el pentru dărnicia lui, ar trebui să urce și mai sus ștacheta. Și nu de alta, dar ar putea da faliment și n-ar mai putea să ajungă la toți copiii, golite fiindu-i buzunarele prea devreme… Specialiștii ăștia chiar au uneori idei trăznite… Nici nu vreau să-mi imaginez fața vreunui micuț ce, după ce anul trecut a primit un Smartphone, anul acesta, pentru că Moșul a aplecat urechea la sfaturile lor, i-a adus doar dulciuri… fie ele și din cele mai fine.

Ce-i drept, e drept… la toată urma, ar trebui să fie despre a dărui din dragoste, indiferent cât de mic sau mare e darul. Dar dacă cel mic nu se poate bucura de dulciurile și fructele primite, pentru că visa la un Smartphone, e semn că n-ar fi fost rău ca Moș Nicolae să fi adus și o nuielușă. Nu în ghetele celui mic, de data aceasta. Ci în ghetele celui mare, care a uitat de frația lui Moș Nicolae cu Moș Crăciun. A uitat să-l învețe pe copil să se bucure de lucrurile mărunte, dăruite însă cu dragoste. Dar până la urmă e treaba lui. A celui ce și-a asumat an de an ce pune în ghete.

Ei… ce atâta poveste… Buni sau mai puțin buni, toți ne pregătim ghetele. Și visăm peste noapte că s-au umput cu de toate. Unii cu sănătate, alții cu dragoste, alții cu bunătate, alții cu lucruri mai pământești și materiale. Fiecare cu gândul la ce-i lipsește…. Îmi zic că vor fi vreo câțiva care vor spera și la mai multă educație. Pentru propria persoană, dar și pentru cei cu care se-nconjoară.

comments

comments