full screen background image

”Porți deschise” la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava și-a deschis porțile în prima zi a Campaniei ”Porți deschise”!

Luni, 8 mai, începând cu ora 9,00, au fost primiți invitații (mass-media locală, reprezentanți ai instituțiilor partenere; ISU, AJPIS, Inspecția Socială, AJOFM, Fundația Hand of Help” Botoșani, Bibioteca Județeană, AREAS, Clubul”Împreună”, a fost prezentat pe scurt programul, apoi oaspeții însoțiți de conducerea DGASPC Suceava (dir. ex. Nadia Crețuleac și dir. ex. Adj. Margareta Isăilă) și de alți reprezentanți ai serviciilor Direcției, au efectuat deplasarea la centre conform programului.

Primul centru vizitat a fost Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihică (CRRN) Mitocu Dragomirnei, unde beneficiarii au fost antrenați în activități creative de grădinărit și hand made în cadrul Clubului de creație. Înfrumuseţarea grădinii a cuprins un program început din atelierul de ergoterapie prin confecţionarea de obiecte decorative din materiale reciclabile şi obiecte din natură (pietre pictate), care vor fi aşezate ulterior în spaţiul verde al centrului sau printre florile din grădină. Oaspeții au primit creații hand made efectuate cu drag de beneficiarii centrului.

În paralel în cadrul clubului de creaţie intitulat ”Lectură şi imaginaţie”, desfăşurat în spaţiul de relaxare al centrului, s-a desfășurat lecturarea şi comentarea unor texte literare simple – inclusiv propriile creaţii ale beneficiarilor.

Feedbackul pozitiv a venit din ambele părți, invitații apreciind atât condițiile de locuit cât și programele utilizate în recuperarea persoanelor cu dizabilități, iar beneficiarii bucurându-se de prezența musafirilor și de faptul că munca și creativitatea le sunt apreciate.

De la orele 11,30, invitații au fost așteptați la CRRN Zvoriștea, unde a fost organizată o expoziție cu produse hand made ale beneficiarilor, s-a desfășurat un concurs de șah și s-a discutat despre Ziua Europei.

Vizita efectuată în rândul persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul CRRN Zvoriștea a avut un impact pozitiv asupra acestora deoarece s-au simțit importanți și au avut sentimentul că aparțin comunității. Munca depusă cu beneficiarii prin atelierele de creație a fost admirată de oaspeți care nu au plecat din centru până nu au primit un mic dar din partea acestora: mici ornamente create din sfoară și elemente naturale. Mediul cald, familial creat de către personalul centrului, îi ajută pe beneficiari să facă progrese în recuperare și să nu simtă acut lipsa celor dragi din viața lor.

Începând cu orele 13.00, oaspeții au fost așteptați la CP ”Speranța” Suceava, ”Colț Alb”, Centrul Help Autism, ”Micul Prinț ” precum și la Centrul de Primire în Regim de Urgență a Copilului Abuzat.

În cadrul activităților, copiii din CP ”Speranța”, cu vârste între 7-18 ani, au fost antrenați în plantarea de răsaduri de roșii intr-un strat amenajat în curte. Activitatea a avut ca scop formarea deprinderilor de gradinărit și familiarizarea copiilor cu etapele dezvoltării plantelor și legumelor destinate hranei. Copiii au fost încântați să desfășoare o activitate în aer liber și au ridicat o mulțime de întrebări privind cultivarea legumelor, informatiile asimilate fiindu-le utile în viitor. Un mod inedit de reciclare a PET-urilor, inițiat de unul din angajații centrului, a fost admirat de către oaspeți, având în vedere unicitatea metodei prin care sticlele de plastic au fost transformate cu ușurință chiar de către copii, în ”sfoară de plastic” care poate fi folosită atât la împletituri cât și la întinderea plantelor agățătoare.

Adriana Dascălu Bulină ne-a făcut bucuria de a aduce printre noi și un oaspete tocmai din Anglia, respectiv doamna Alina Nicoleta Balațchi, președinta Romanian Women in UK, care a răsplătit efortul copiilor cu hanorace și tricouri spre bucuria acestora .
Copiii din casele de Tip Familial „Micul Print„ și „Colt Alb” au fost antrenați în activități de creație în cadrul Cercului de Creație împreună cu voluntarii Fundației „Ajungem Mari” care le sunt prieteni de nădejde și care i-au ajutat să confecționeze felicitări și colaje pentru părinți și pentru persoane care le sunt apropiate.

La Centrul Help Autism din vecinătatea DGASPC Suceava, oaspeții au văzut cum lucrează psihologii specializați în terapia A.B.A.
La Suceava s-a deschis în anul 2013 al 6-lea centru al Asociaței Help Autism care oferă celor 30 de copii cu tulburări de spectru autist, servicii terapeutice individualizate și metode inovatoare de terapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupațională și ateliere de socializare), pentru o recuperare cât mai rapidă și pentru dobândirea de abilități specifice vârstei lor, care să le permită ulterior integrarea în învățământul de masă și în societate.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments