full screen background image

285 de ani de la nașterea lui George Washington, primul președinte al SUA

George Washington a fost general, comandant al armatei revoluționare americane, om politic, primul președinte al Statelor Unite ale Americii.

Potrivit site-ului www.whitehouse.gov, George Washington s-a născut la 22 februarie 1732, în comitatul Westmoreland (statul Virginia), situat pe râul Bridges Creek, într-o familie care trăia pe o plantație și unde a primit o educație aleasă, bazată pe morală, maniere și cunoștințele necesare unui “gentleman” din statul american Virginia al secolului al XVIII-lea.

A fost primul copil al lui Augustine Washington și Mary Ball Washington, a doua sa soție. Mutându-se la Ferry Farm în Stafford County la vârsta de șase ani, George a fost educat acasă de către tatăl său și de către fratele mai mare.

A frecventat cursurile școlare de la vârsta de șapte ani până la 15 ani, petrecându-și timpul la ferma Ferry de pe râul Rappahannock. După decesul tatălui său în 1743, George Washington a fost asistentul inspectorului comitatului, Prince William.
Își începe cariera ca proprietar de plantație

În 1748, este invitat să ajute la topografierea terenurilor la vest de Blue Ridge, o ramură a munților Appalache. În 1749 este numit la primul său post public, topograf al ținutului nou-creat Culpeper County. Prin intermediul fratelui său vitreg, Lawrence Washington, devine interesat de Ohio Company, companie care țintea să exploateze pământul din vestul Americii. În 1751, George și fratele său vitreg Lawrence călătoresc în Barbados sperând într-o îmbunătățire a sănătății lui Lawrence, care suferea de tuberculoză. Aceasta a fost singura dată când George Washington a călătorit în afara a ceea ce reprezintă în prezent Statele Unite ale Americii. După moartea lui Lawrence în 1752, George Washington moștenește partea din pământul său și preia unele dintre îndatoririle sale, cum ar fi aceea de adjutant al guvernatorului Robert Dinwiddie.

În decembrie 1753, guvernatorul Virginiei, Robert Dinwiddie, îi cere lui Washington să transmită un ultimatum francezilor la frontieră, pe râul Ohio. Cele două mari puteri coloniale, Marea Britanie și Franța, se îndreptau rapid către un conflict la scară mondială. Raportul lui Washington asupra întregii situații este extrem de citit de ambele părți ale Atlanticului.

În 1754, a devenit locotenent-colonel și apoi colonel, comandând trupe în Virginia și Carolina de Nord. În același an, Dinwiddie era gata să înceapă propriul război contra englezilor. În toamna anului 1758, după retragerea trupelor franceze, Washington devenea general de brigadă.

În 1755, Washington este numit adjunct al generalului britanic Edward Braddock în expediția Monongahela, pentru recucerirea zonei Ohio. În urma acestei acțiuni, lui Washington i se încredințează comanda unei zone dificile de frontieră în munții Virginiei, unde este recompensat prin numirea în funcția de comandant al tuturor forțelor coloniei Virginia. În 1758, conduce expediția militară care îi silește pe francezi să evacueze Fort Duquesne și duce la întemeierea britanicului Pittsburgh. În același an, Washington demisionează din serviciul militar activ și petrece următorii 16 ani ca proprietar de plantație și politician în Virginia.

Congresul creează Armata Continentală la 14 iunie 1775. Propus de către John Adams de Massachusetts, Washington este astfel numit “General Maior” și ales, la 15 iunie 1775, la Philadelphia de către Congres pentru a fi “Comandant Suprem”. Washington preia comanda Armatei Continentale pe câmpul din Cambridge, Massachusetts, în 1775, în timpul asediului orașului Boston, deja în desfășurare.

Washington i-a înfrânt pe englezi la Trenton, Yorktown

Ajutat de La Fayette și Rochambeau (voluntari europeni), Washington i-a înfrânt pe englezi la Trenton, Yorktown (1781). Luptele au continuat până în 1783, an în care, prin Tratatul de la Versailles, Anglia a fost nevoită să recunoască independența fostelor sale colonii.

La 17 septembrie 1787, a fost redactată Constituția federală, care introducea sistemul prezidențial de guvernământ. George Washington a fost ales ca prim președinte al Uniunii la 30 aprilie 1789 (reales în 1792).

Washington rămâne până în prezent singurul președinte american care a luat 100% din voturi. John Adams a fost ales vicepreședinte, ulterior al doilea președinte al SUA. George Washington a depus jurământul ca prim președinte conform Constituției Statelor Unite ale Americii la Federal Hall în New York, cu toate că, la început, nu-și dorea această funcție. A refuzat să candideze pentru al treilea mandat, stabilind astfel obiceiul de maximum două mandate ca președinte, care mai târziu va deveni lege prin amendamentul 22 la Constituție.

Nu a fost membru al niciunui partid politic

“Residence Act of 1790” semnat de Washington autorizează președintele să aleagă reședința permanentă a guvernului, care va fi aleasă de-a lungul râului Potomac. Legea autorizează președintele să numească trei împuterniciți care să măsoare și să achiziționeze proprietatea pentru această reședință. Washington supervizează personal aceasta de-a lungul întregului mandat. În 1791, acești împuterniciți numesc reședința guvernului “Orașul lui Washington în districtul Columbia”, în onoarea lui Washington. În 1800, Teritoriul Columbia devine Districtul Columbia, unde guvernul federal se mută în conformitate cu prevederile legii privind reședința acestuia.

La 6 ianuarie 1759, George Washington s-a căsătorit cu Martha Dandridge Custis, o văduvă destul de înstărită. George și Martha au avut o căsnicie reușită și împreună au crescut doi copii din căsătoria anterioară a soției. Mai târziu, soții Washington au crescut doi nepoți ai doamnei Washington. George și Martha Washington nu au avut copii împreună. Căsătoria lui Washington cu Martha, bogata văduvă, i-a mărit cu mult acestuia atât averea, cât și statutul social.

După retragerea din funcția de președinte în 1797, Washington se retrage la Mount Vernon, unde dedică mult timp agriculturii.

A murit la 14 decembrie 1799, la vârsta de 67 de ani. În întreaga lume, vestea morții lui Washington a provocat tristețe. Napoleon a ordonat zece zile de doliu în întreaga Franță, iar în Statele Unite mii de oameni au purtat doliu câteva luni.

agerpres.ro

comments

comments




Leave a Reply

avatar