full screen background image

Protestele anti-grațiere din România, în presa internațională

Protestele împotriva proiectului de grațiere și amnistiei de duminică seara la care au participat zeci de mii de persoane în București și marile orașe din țară au fost relatate și în presa internațională, conform Digi 24.

Agenția de presă Reuters relatează despre eveniment că “Protestatari de toate vârstele au purtat bannere pe care scria „Suntem treji”, „Vrem justiție, nu corupție”, au scandat „Hoții” și au mărșăluit spre sediul guvernului. Președintele Iohannis li s-a alăturat pentru scurt timp”.

„Mii de oameni se alătură protestelor antiguvernamentale din România împotriva unor proiecte de reforme legislative”, titrează agenția Reuters.

„Mii de români au manifestat în București și în întreaga țară duminică, pentru a protesta față de intențiile guvernului de a decriminaliza anumite infracțiuni și de a grația anumiți condamnați prin decrete de urgență despre care criticii spun că amenință să submineze combaterea corupției la nivel înalt”, au scris cei de la Reuters.

Agenția France Press informează despre evenimentul de duminică sub titlul „Peste 10.000 de români, inclusiv președintele, împotriva unui proiect de grațiere”.

“Peste 10.000 de români, printre care și președintele Klaus Iohannis, au ieșit în stradă duminică pentru a protesta împotriva unui decret care ar permite unor politicieni să scape de urmărirea penală.
Protestatarii s-au adunat în Piața Universității, înainte de a se deplasa în fața sediului guvernului, scandând „Demisia” și „Democrație, nu amnistie”, a constatat AFP.

Agenția franceză relatează și despre motivul oamenilor de a ieși în stradă, menționând totodată și faptul că reforma justiției în România este atent urmărită și de Comisia Europeană care a avertizat statul român în 2015 legat de acest asptect.

„Guvernul social-democrat al lui Sorin Grindeanu a publicat miercuri două ordonanțe de urgență în virtutea cărora circa 2.500 de deținuți care ispășesc pedepse de până la cinci ani închisoare ar fi grațiați, în timp ce mai multe infracțiuni ar fi decriminalizate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar