full screen background image

“Tradiții și obiceiuri de iarnă la rușii lipoveni”, prezentate la Rădăuţi

Duminică, 15 ianuarie Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a organizat, la Casa de Cultură a Municipiului Rădăuți. evenimentul ”Tradiții și obiceiuri de iarnă la rușii lipoveni” cu scopul principal de a dezvolta şi exprima identitatea etnică în România.

În miez de ianuarie, rușii lipoveni din România au marcat două evenimente deosebite ale comunității: sărbătorirea anului nou laic, conform calendarului iulian pe 1/ 14 ianuarie precum și aniversarea a 27 de ani de la constituirea comitetului de inițiativă al CRLR, fapt care a dus, ulterior, la obținerea statutului de organizație etnică cu personalitate juridică, pe 12 februarie 1990.

Comunitatea rușilor lipoveni din Rădăuți, având hramul bisericii închinat Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, a devenit gazda evenimentelor culturale pentru etnicii din întreaga țară. Având ca scop principal păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, CRLR a organizat în data de 15 ianuarie 2017, la Rădăuți, jud. Suceava, evenimentul ”Tradiții și obiceiuri de iarnă la rușii lipoveni” la care urmau să participe 16 comunități locale din zona Moldovei și a Dobrogei. Vremea rea dun sud-estul țării nu a permis deplasarea reprezentanților din Dobrogea, așa încât alături de membrii comunității locale din Rădăuți au fost prezente doar ansambluri artistice de ruși lipoveni din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Iași și Suceava.

Au răspuns invitației autorități locale, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai comunității de ruși lipoveni din România precum și alte personalități culturale precum: Silviu Feodor – președinte al CRLR , Feodor Chirilă, profesor universitar doctor, Ilie Sauciuc, inspector școlar pentru minorități din județul Suceava, Vasile Povenga – secretar II la Ambasada Federeației Ruse în România, Daniel Hrenciuc – istoric și scriitor, Coca Alexandrina – președintele CRL Rădăuți. Un moment deosebit pentru etnici l-a constituit decernarea diplomelor de onoare președinților comunităților locale ale rușilor lipoveni pentru activitatea fructuoasă realizată în anul 2016 precum și cadrelor didactice care predau limba rusă maternă.

Bogăția folclorică tradițională a fost motivul perfect de a îmbina tradițiile de iarnă a rușilor lipoveni și tradițiile de iarnă bucovinene. Alături de membrii comunității locale din Rădăuți au participat 7 ansambluri folclorice de cântec si dans precum „Lozâciki” – formație de adulți și „Rozâciki”- grup de tineri și copii din Brătești, „Nasledniki” din Lespezi, „Zelionaia vișinka” din Climăuți, „Berioza” și „Ramașki” din Manolea, „Bucovinskie rozî” din Rădăuți și „Florile Bucovinei” ansamblul folcloric al Casei de Cultura Rădăuți.
Publicul numeros prezent a avut ocazia să urmărească un program divers de momente artistice și culturale prezentate de formațiile de amatori ce și-au dovedit talentul și măiestria artistică și, în același timp, i-a primit și susținut cu aplauze pe soliștii vocali Lidia Ivanov, Tomiță Ivanov, Marina Sârghie și Valentina Moroșan.

Prin evenimentul derulat, s-au atins obiectivele urmărite, respectiv o mai bună cunoaștere a criteriilor valorice, înțelegerea și acceptarea diferențelor și asemănărilor multietnice precum și promovarea identității și diversității etnice la nivel național. Evenimentul ”Tradiții și obiceiuri de iarnă la rușii lipoveni” a urmărit evoluția culturii rușilor lipoveni pe teritoriul României prin comparație între faptele din viața cotidiană și cea istorică, identificându-se similitudini și diferențe în ceea ce privește, atât latura culturală, lingvistică, istorică și spirituală a tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din diferite regiuni, dar și o mică parte a celor specifice populației majoritare, prezentate cu suflet de ansamblul folcloric ”Florile Bucovinei” al Casei de Cultură a Municipiului Rădăuți.

VIVA FM Rădăuți a fost partener media al evenimentului și îi mulțumim pentru colaborare doamnei educatoare Vasa Erastov, de la Grădinița cu Program Normal din orașul Siret.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar