full screen background image

Despre pictarea icoanelor, cu artistul popular Florin Bejinari din Rădăuți!

Pictarea icoanelor este la îndemâna tuturor, dar nu oricine poate stăpâni şi măiestria de a le zugrăvi în concordanţă cu regulile Bisericii şi cu frica lui Dumnezeu. Deşi poate părea că pictorul de icoană ortodoxă are nevoie de multă îndemânare şi pregătire în artă, totuşi, paradoxal, lucrul esenţial care se cere este curăţirea sufletului pentru a vedea, mai înainte, chipul lui Dumnezeu şi al Sfinţilor.

Aşa reiese din discuția cu pictorul Florin Bejinari.

Artistul popular Florin Bejinari este din Rădăuți. Pictează pe lemn şi ouă, împreună cu soţia sa, alături de care şi-a descoperit talentul. Ambii provin din Bucovina, unde arta încondeierii ouălor și a picturii de icoane are o veche tradiție. Florin Bejinari este autodidact, învățând singur prin lectură de specialitate și muncă susținută. Astfel a reușit să extindă tehnica picturii bizantine pe lemn și la pictura pe ouă de gâscă și de struț.

Un rol foarte important în evoluţia sa ca pictor iconar îl are şi soţia lui, alături de care lucrează de peste 20 de ani. „Soţia îmi dă curaj să merg mai departe creând un echilibru între viaţa de familie şi cea de atelier“, a afirmat artistul la VIVA FM Rădăuți.

Florin Bejinari se dedică muncii sale câte 10 – 12 ore pe zi, în atelierul personal. Nu ştie numărul exact de icoane şi ouă pictate de el până acum, unele au fost donate, altele vândute, dar a participat la numeroase expoziții de gen în țară și în străinătate, în țări precum Franța, Italia, Cehia, Portiugalia, în Belgia la Parlamentul european, în cadrul unui proiect desfășurat de Consililu Județean Suceava. Regretul său este că autoritățile locale rădăuțene nu acordă importanța cuvenită artiștilor locali.

Despre arta pe care o practică, Florin Bejinari spune că foloseşte lemn de tei sau nuc pentru realizarea icoanelor, peste care lipeşte o pânză cu textură foarte rară. Mai apoi, aplică straturi succesive ale unui amestec de praf de cretă, ulei de clei, in şi alb de titan.

Florin Bejinari are în palmares o Diplomă de excelenţă obţinută la Sibiu în 2002,  Premiul Special la Târgul Meşterilor Populari Suceava în anul 2005 şi Premiul I la „Festivalul ouălor încondeiate“ de la Ciocăneşti, ediţia 2007.

În preajma Crăciunului, lucrările pictorului rădăuțean vor putea fi admirate și cumpărate la expoziția organizată, începând cu data de 20 decembrie, în incinta Careffour Suceava.

Artistul a fost invitat în studioul VIVA FM Rădăuţi, iar intervenţia sa o puteţi asculta mai jos:

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar