full screen background image

Spitalul din Rădăuți și-a sărbătorit ziua numelui, de Sfinții Cosma și Damian

Marți, 1 noiembrie, în calendarul creștin ortodox s-au sărbătorit Sfinții Cosma și Damian, iar Spitalul Municipal din Rădăuți și-a sărbătorit cu această ocazie ziua numelui.

Aceasta este prima unitate spitalicească din județul Suceava, având în vedere faptul că la nivelul anului 1855, pentru prima dată în istorie, apare denumirea de serviciu sanitar sub Imperiul Austroungar la Rădăuți.

În anul 1860 la Rădăuți s-a vorbit pentru prima dată de spital orășenesc, destinat inițial garnizoanei de militari care activau în zonă.

În anul 1863, la cererea prefectului Pitei care a adresat o cerere celor doi primari de Rădăuți, celui român și celui austroungar, se pune prima piatră de temelie a construcției Spitalului Vechi, din apropierea Gării din Rădăuți.

În 1866 a fost finalizată construcția parterului, iar în 1876 s-a finalizat construcția etajului I. Atunci clădirea a primit denumirea de Spitalul ”Kronprint Rudolf Spital”.
După 100 de ani, în anul 1976, s-a demarat construcția Spitalului Nou, construcție finalizată în anul 1983, iar acum funcționează aproximativ pe aceeași structură ca și atunci, de 460 de paturi.

Sărbătoarea din data de 1 noiembrie a început cu o slujbă religioasă oficiată la biserica din curtea spitalului, după care celor prezenți li s-au împărțit colaci și câte un pahar cu vin.

Au fost invitate oficialitățile locale în frunte cu primarul Nistor Tătar, viceprimarul Bogdan Loghin, consilierii locali, persoanelor care conduc instituțiile din Rădăuți.
Spitalul Municipal din Rădăuți poartă numele Sfinților Doctori Fără de Arginți Cosma și Damian din luna mai a anului 2009.

Între proiectele noului manager al Spitalului Municipal Rădăuți, avocatul Traian Andronachi, se află extinderea printr-un corp modular supraetajat care se va construi în anul 2017, ocazie cu care suprafața totală care va deservi serviciile medicale se va extinde cu aproximativ 1500 mp.

Tot anul viitor se dorește extinderea suprafeței parterului clădirii spitalului cu 200 mp, pentru a se realiza un circuit al suprafeței de primiri urgențe, astfel încât să se poată obține titulatura de Spital de Urgență, demers în legătură cu care se poartă discuții ci Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.

Se are în vedere și deschiderea unei noi secții de ortopedie, pentru care spitalul a obținut avizul a 18 consilieri locali.

Sfinții Cosma și Damian sunt patronii spirituali ai medicilor.

Foarte cunoscuţi, sfinţii „fără de arginţi” Cosma şi Damian au fost în mod frecvent reprezentaţi încă din Antichitate.

Patroni spirituali ai medicilor, ei apar în diverse imagini, pe sigilii, pe monede, în decoraţiunile sanctuarelor; tămăduitori fiind, s-au bucurat de recunoștința bolnavilor vindecaţi.

Puternici protectori cereşti, atrag nenumăraţi credincioși, care le sunt devotaţi, dintre care unii au fost bogaţi şi celebri, precum cei din familia de Medici.

Cosimo de’Medici sau Cosma cel Bătrân (1389-1464) a purtat pentru sfântul său patron spiritual un mare devotament şi astfel a contribuit la realizarea picturilor în care erau reprezentați cei doi sfinți, de către contemporanul său, pictor renascentist timpuriu, Fra Angelico da Fiesole (1376-1455).

Iconografia sfinţilor Cosma şi Damian a reţinut atenţia istoricilor deoarece au fost reprezentaţi în Occident precum medicii din Evul Mediu sau din epoca barocă. Ei poartă haine largi şi pălăria înaltă, pe care o purtau medicii pentru a-şi afirma dignitatea.

Atât în Apus cât și în Răsărit, acești sfinți doctori „fără de arginți” sunt reprezentați cu începere de bărbi, utilizând toate instrumentele de medicină, de chirurgie şi de farmacie: trusa, testeaua de ace, lanţeta pentru luarea de sânge, cleştele, spatula, pană şi cerneală, sulul şi cartea.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar