full screen background image

PROGNOZA METEO pe două săptămâni

ANM a anunţat previziunile pentru următoarele zece zile, pe regiuni geografice.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză vor exista variații semnificative ale temperaturii aerului.

De la o vreme călduroasă în primele două zile, în care media regională a maximelor termice va fi de 30 de grade, iar cea a minimelor nocturne de 16 grade, în jurul datei de 15 septembrie se va ajunge la un regim termic normal pentru acea dată calendaristică.

Apoi, până la sfârșitul săptămânii, valorile termice vor crește din nou, la o medie de 26…27 de grade a temperaturilor maxime și în jur de 13 grade a celor minime.

În cea de-a doua săptămână de prognoză, atât valorile termice diurne cât și cele nocturne vor marca o scădere ușoară și treptată, în medie la nivel regional cu aproximativ 2 grade, apropiindu-se astfel de mediile climatologic specifice acestei perioade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în intervalul 18 – 21 septembrie, când se pot înregistra cantități de apă mai însemnate.

Până la sfârșitul intervalului de prognoză, doar pe arii restrânse vor mai fi ploi slabe, trecătoare.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza