full screen background image

Raluca Prună, despre proiectul de lege privind confiscarea extinsă: Este transpunerea unei directive europene

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a afirmat luni că proiectul de lege privind confiscarea extinsă se află în dezbatere publică și reprezintă transpunerea unei directive europene în legislația românească, potrivit Agerpres.

„Proiectul pe care l-am pus în consultare publică la sfârșitul săptămânii trecute este în fapt transpunerea unei directive europene. (…) Aș dori să invit pe toată lumea să citească acest proiect și să contribuie la dezbaterea publică”, a declarat Raluca Prună la Radio România Actualități.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se realizează transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

Vor fi supuse confiscării extinse și alte bunuri decât cele deja prevăzute de lege “în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracțiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material și maximul pedepsei prevăzute de lege pentru aceasta este 4 ani sau mai mare”, potrivit proiectului.

„Confiscarea extinsă se dispune dacă instanța are convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale și are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței”, se mai arată în proiectul de lege.

Prin modificările legislative se urmărește în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse, inclusiv la infracțiunile de serviciu sau cele privind sănătatea publică, prin renunțarea la reglementarea actuală care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni.

„Prin adoptarea prezentului proiect de lege se va putea dispune în viitor măsura de siguranță a confiscării extinse și pentru alte infracțiuni (…): infracțiunile de serviciu (delapidarea, abuzul în serviciu, uzurparea funcției, conflictul de interese, obținerea ilegală de fonduri), infracțiunile privind sănătatea publică (infectarea apei, falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, comercializarea de produse alterate, traficul de produse sau substanțe toxice”, se precizează în expunerea de motive.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza