full screen background image

Iohannis: Marea Neagră a fost în multe momente o zonă fierbinte

Ca parte a regiunii Mării Negre, România e acum un pilon de stabilitate, democrație și securitate, iar acestea sunt avantaje de care trebuie să ne folosim pentru a ne consolida prezența de membru NATO și de partener strategic, a declarat președintele Klaus Iohannis, aflat la Constanța cu ocazia Zilei Marinei.

”E o sărbătoare de suflet nu doar pentru cei care poartă pavilionul tricolor pe mări și oceane, ci și pentru noi toți, care avem aceleași valori și repere.

Istoria noastră și a acestei regiuni e legată nu de puține ori de Marea Neagră. Prin particularitățile sale de punte între Europa și Asia, în care converg influențe culturale, mize strategice și interese economice, Marea Neagră a fost în multe momente din istorie o zonă fierbinte.

Anexarea Crimeii în 2014 de către Federația Rusă cu încălcarea dreptului internațional a marcat tensionarea situației de securitate și s-au adăugat alte provocări și evoluții care fac din Marea Neagră, din nou, o zonă fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile au efecte dincolo de granițe. Și asupra securității euro-atlantice e un punct cu greutate strategică. Pozițiile României sunt cu atât mai decisive acum.

Când am vorbit despre Strategia Națională de Apărare a Țării, despre o Românie puternică în Europa și în lume, am avut în vedere și modul în care se definește și profilează țara noastră în noua realitate geopolitică.

Ca parte a regiunii Mării Negre, România e acum un pilon de stabilitate, democrație și securitate. Sunt avantaje reale și trebuie să le folosim pentru a ne consolida prezența de membru NATO, de partener strategic, mai ales în contextul actual. Dacă vom avea viziunea și maturitatea politică de a contura un profil al unei Românii puternice, ea are potențialul și șansele de a deveni un actor regional relevant. Energiile comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui nou proiect de țară, o viziune pe care o putem contura prin consens”, a declarat Klaus Iohannis.

comments

comments




Leave a Reply

avatar