full screen background image

Gheorghe Flutur susţine nevoia de modernizare a școlilor din județul Suceava

Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, candidat la preşedinţia Consilului Judeţean, are în vedere un proiect amplu și consistent prin care toate școlile să fie aduse la standardul de autorizare sanitară și al ISU.

Printr-un comunicat de presă, Gheorghe Flutur transmite:

“Personal, am făcut mai multe interpelări la Guvern, iar acum doresc să insist pe acest subiect, pentru că sunt fonduri la Ministerul Dezvoltării.

În județul Suceava sunt încă foarte multe școli care nu au autorizație de funcționare si multe sunt fără autorizație ISU.

Trebuie accelerate proiectele pentru modernizarea școlilor, aducțiunea si racordarea școlilor la rețetele de apa și canal, precum și lucrări pentru îndeplinirea condițiilor de autorizare ISU.

În județul Suceava, gradul de conectare la sistemul centralizat de apă potabilă este de circa 60%, iar la sistemul de canalizare sub 50%. Această situație are consecințe grave asupra stării de sănătate a populației. Sunt afectate comunități întregi, în special în mediul rural.

E un semnal de alarmă în ceea ce privește consecința lipsei rețelelor de apă și canalizare asupra funcționării școlilor din județul Suceava. Un indicator elocvent în acest sens îl reprezintă procentul foarte mare de unități școlare care nu au autorizație sanitară de funcționare.

Județul Suceava are cele mai multe școli neautorizate. Conform Inspectoratului Școlar Județean Suceava, la începutul anului școlar 2015-2016, doar 291 unităţi şcolare dintre cele 794 au autorizaţie de funcţionare. Potrivit Ministerului Educației, din cele 2.430 de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare din țară, aproape un sfert se află în județul Suceava.

Fostul ministru al Educaţiei, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, afirma la începutul anului 2015 că una din priorităţi este reabilitarea tuturor unităţilor de învăţământ din întreaga ţară care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. După o evaluare în teritoriu la nivelul fiecărui judeţ, urma ca, la sfârşitul lunii martie, să se centralizeze datele, ca apoi să înceapă, din aprilie, alocarea resurselor financiare, încheierea contractelor de reabilitare şi începerea lucrărilor. Obiectivul declarat era acela ca, pe parcursul anului şcolar 2015-2016, toate şcolile să obţină autorizaţie sanitară de funcţionare.

Ce s-a întâmplat în Județul Suceava cu aceste autorizări?

În ultimi 3 ani de guvernare PSD, doar 45 unități școlare au fost autorizate. În acest ritm Guvernul PSD ar fi reușit autorizarea școlilor sucevene în jumătate de secol! De altfel, domnul Cîmpeanu recunoștea, la deschiderea anului școlar că, faţă de anul trecut, la nivel național doar unu la sută clădiri au obţinut autorizaţie de funcţionare.

În timp ce în Bucureşti unii dintre elevi vor avea tablete și manuale digitale, mii de copii din sate învaţă în şcoli care nu au autorizaţie de funcţionare.

Două treimi din şcolile sucevene nu au autorizaţie de sanitară de funcţionare. Majoritatea acestora nu îndeplinesc condiţiile impuse din cauza lipsei apei curente sau canalizării.

Statul are obligația să rezolve această situație mai ales că majoritatea cazurilor se află în comunităţile mici, acolo unde există și probleme financiare.

În vederea asigurării condițiilor elementare de igienă, trebuie activat acel program de care vorbeam și să fie alocate fonduri astfel încât, în parteneriat cu administrațiile locale, să se realizeze conectarea școlilor din județul Suceava la rețelele de apă potabilă și canalizare, aceasta fiind și principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească pentru a fi autorizate sanitar.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar