full screen background image

Manifestare culturală dedicată poetului ucrainean Taras Şevcenko, la Şcoala din Bălcăuţi

1     La Şcoala Gimnazială Bălcăuţi s-a desfăşurat, săptămâna trecută, o activitate extracurriculară susţinută de elevii care au posibilitatea dea cunoşte şi a studia  două limbi: româna şi ucraineana. Moștenirea spirituală pe care acești copii o primesc este imensă: tradițiile populare și cultura a două popoare şi două alfabete: cel latin și chirilic.

Manifestarea culturală a fost dedicată poetului ucrainean Taras Şevcenko, de la naşterea căruia s-au împlinit, în aceste zile de martie, 202 ani şi 155 de ani de la trecerea în eternitate. Activitatea a fost coordonată de profesoarele Lăcrămioara Grigorciuc și Anca Știubianu și a constat în două momente.

Primul moment a fost în limba ucraineană și a cuprins recitarea de poezii din creația lui Taras Şevcenko și interpretarea de cântece compuse pe versurile Cobzarului ucrainean.

Al doilea moment, în limba română, a prezentat personalitatea artistului Șevcenko în trei ipostaze: poet, pictor și scriitor. Elevii au recitat poezii, au creionat lumea satului ucrainean prin cuvânt și culoare inspirându-se din textul “Prințesa”- rânduri de o duioasă nostalgie, care-l duc pe cititor cu gândul la “Amintiri din copilărie”, au evocat destinul tragic al femeii de altădată într-un moment lirico-dramatic inspirat din nuvela “Argata”.

Și pentru că pe 11 martie cel mai apreciat traducător al poeziei lui Șevcenko în limba română ar fi împlinit 65 de ani, un gând pios de aducere aminte a fost rostit în memoria poetului sucevean Ion Cozmei, plecat dintre noi la început de octombrie 2015.

Educația interculturală este la ea acasă la Școala Gimnazială Bălcăuți. Îngemănarea celor două culturi în trăirea de zi cu zi este, pe de o parte, un prilej de descoperire şi conştientizare a realei identităţi, iar pe de altă parte contribuie la sporirea spaţiului cultural comun.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments