full screen background image

Directorul medical al Spitalului Județean Suceava, dr. Tiberius Brădățan: “Sănătatea este un pilon al dezvoltării societății”

brad     Românii iau antibiotice “după ureche”, așa cum reiese dintr-un studiu al Ministerului Sănătății, fără să ceară sfatul medicului, ci doar la îndrumarea prietenilor sau vecinilor.

De aceea, în Uniunea Europeană, mor anual peste 25.000 de persoane pentru care medicii nu mai pot face nimic, din cauza rezistenței pe care germenii bacterieni au reușit să o dezvolte.

Proaspăt întorși din concediu, matinalii Andrada și Călin au încheiat săptămâna alături de directorul medical al Spitalului Județean Suceava, dr. Tiberius Brădățan.

Despre ce mai e nou în unitatea spitalicească din județ, despre medicamentele luate de cei mai mulți suceveni “după ureche”, dar și prin ce trebuie să treacă un proaspăt absolvent al facultăţii de medicină pentru a dobândi experienţă în domeniu, au discutat cei trei, într-un dialog care tot timpul se dovedește relaxant alături de domnul Brădățan.

Brădățan: “Acțiuni de conștientizare a populației cu privire la automedicamentație se desfășoară prin intermediul direcțiilor de sănătate publică și au rolul de a aduce în atenția publică faptul că administrarea de medicamente fără a fi o recomandare clară din partea medicului și fără a respecta o schemă terapeutică corectă, are pe termen mediu și lung niște consecințe care pot fi, cu adevărat, o problemă de sănătate publică.

În primul rând, un tratament antibiotic trebuie să fie administrat o anumită perioadă de timp și asta decide doar medicu. De regulă, un tratament corect se întinde pe perioada unei săptămâni, noi spunem între 5 și 7 zile, pentru o afecțiune simplă, și în mod categoric, este un lucru deja știut și documentat științific, faptul că, prin adminstrarea aceasta pe perioade scurte de timp și a unor antibiotice pe scară largă, se creează o rezistență a germenilor la medicamentele respective, astfel încât, mai târziu, să nu mai fie eficientă tratarea afecțiunilor cu respectivele antiobiotice.”

Despre situația deprimantă în care se află multe spitale din țară, Tiberius Brădățan declară:

“Trebuie să aduc în atenția publicului sucevean faptul că ar trebui să conștientizeze, încă o dată, că avem un spital care are niște condiții hoteliere, care are niște dotări, care arată mult, mult peste media națională și mult peste multe clinici universitare.

Alături de învățământ, sănătatea este un pilon al dezvoltării societății și este extrem de important să nu sfărmăm acest pilon, să nu îl distrugem.”

comments

comments