În primele 6 luni ale acestui an, 526 şomeri au beneficiat de reconversie sau de recalificare profesională, informează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.
Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi:
“Facilitarea mobilităţii profesionale presupune participarea la cursurile de formare profesională a cel puţin 7% din numărul mediu de şomeri înregistraţi în evidenţă. De asemenea, este prevăzută asigurarea accesului la cursurile de formare profesională pentru cel puţin 500 de şomeri din mediul rural. Din totalul celor înscrişi la cursuri până la această dată, 287 de persoane vin de la sate.”
Şefa AJOFM a ţinut să precizeze că, în primul semestru al lui 2015, instituţia suceveană a asistat 11.221 persoane care, ulterior, s-au angajat.
Stimularea mobilităţii geografice a forţei de muncă prin acordarea primei de încadrare persoanelor care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de domiciliu, precum şi a primei de instalare persoanelor care se încadrează în altă localitate, cu schimbarea domiciliului, a dus la ocuparea a 22 persoane, dintre care 16 s-au încadrat cu schimbarea domiciliului.
Sprijinirea absolvenţilor instituţiilor de învăţământ care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, prin acordarea unei prime de încadrare, s-a concretizat prin ocuparea a 57 absolvenţi.
Măsura de stimulare a angajatorilor care încadrează în muncă persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, adică şomeri peste 45 de ani, şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri care mai au cinci ani până la pensie, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, dar şi persoane cu handicap, a avut a avut ca urmare ocuparea a 78 de absolvenţi, 4 şomeri peste 45 ani.
La nivelul acestui stadiu de monitorizare, respectiv în semestrul întâi al anului 2015, au fost angajaţi şi 14 tineri aflaţi în risc de marginalizare.