full screen background image

România, cea mai mare scădere a producției de lapte din Uniunea Europeană

vaci de lapte    Dezastru pentru fermierii români după eliminarea cotelor de lapte, la 1 aprilie. Importurile ieftine din alte state au făcut ca România să aibă cea mai mare scădere a producţiei de lapte din toată Uniunea Europeană. Cumpărătorii au avut însă de câştigat, pentru că preţurile lactatelor au scăzut.

După eliminarea cotei de lapte la nivelul Uniunii Europene, fabricile au strâns de la fermierii români doar 170.000 de tone de lapte, în perioada aprilie-mai. Asta înseamnă cu 8% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.
Țările din Uniunea Europeană care au înregistrat scăderi ale producției: România -8,7%, Cipru -4,5%, Estonia -4,4%, Croaţia -3,1%,Grecia -2%, Suedia -1%.

Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului din industria laptelui: “Fiecare produce cât poate, ungurii, polonezii sau nemții și-au triplat capacitățile de producție a laptelui în ultimii 2-3 ani. Al doilea motiv este scăderea prețului litrului de lapte la poarta fermei, din cauza lipsei cererii”.

Pentru români, creşterea importurilor de lapte mai ieftin din alte state, combinată cu reducerea TVA la 9%, a însemnat ieftinirea tuturor lactatelor. Producătorii dau vina şi pe autorităţi.

Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului din industria laptelui: “Eu mă uit la prețuri și nu regăsesc laptele, pentru că la 2 lei cu TVA de 9%, ținând cont că doar costul de ambalare înseamnă 1 leu, transportul, serviciile, aceste țări precum Ungaria, Polonia sau Germania susțin mascat producția internă”.

Țările din Uniunea Europeană care au înregistrat creșteri ale producției: Irlanda +11%, Luxemburg +8,7%, Ungaria +7,2%, Polonia +3,6%, Slovacia +5,4%, Bulgaria +1,7% .
De pe urma eliminării cotelor de lapte au avut de câştigat state precum Irlanda, Luxemburg şi Ungaria, producţia de lapte a crescut aici cu până la 11%.

comments

comments