full screen background image

Măsuri ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă

canicula     Prin prognozele meteo se anunţă, în unele regiuni ale ţării, temperaturi exterioare ale aerului care depăşesc +37°C (temperaturi extreme ridicate) sau, corelate cu condiţii de umiditate mare (depăşiri ale pragului de 80 de unităţi ale indicelui de confort termic), pot fi echivalate cu acest nivel.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava informează că trebuie aplicate prevederile LEGII nr. 436 din 18 iulie 2001, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

În situaţia în care, în judeţul Suceava, se vor înregistra temperaturi de peste 37°C sau depăşirea pragului valoric al indicelui temperatură-umiditate, măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.

În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în munca măsurile vor fi stabilite de acestea.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condiţiilor de munca:
a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.).

Inspectorul Şef al ITM Suceava, Romeo Butnariu, anunţă că reprezentaţiei instituţiei pe care o conduce vor efectua controale asupra modului în care sunt respectate prevederile legale şi, acolo unde e cazul, vor aplica sancţiuni, în valoare de 1.500 – 2.500 de lei, în conformitate cu art. 10, alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000.

comments

comments