full screen background image

Iohannis: Susținem lansarea procesului de revizuire a strategiei europene de securitate

Klaus Iohannis     Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că va susține la reuniunea Consiliului European de vară lansarea procesului de revizuire a strategiei europene de securitate.

El a precizat, într-o declarație înainte de plecarea la Bruxelles, că agenda reuniunii de la Bruxelles include mai multe teme, printre care migrația, securitatea și apărarea europeană, creșterea economică, competitivitatea și ocuparea forței de muncă. De asemenea, șeful statului a spus că va fi discutat procesul de renegociere a relației dintre Marea Britanie și UE.

“Gestionarea fenomenului migrației reprezintă o provocare importantă pentru UE. Legat de acest subiect vor fi dezbătute propunerile CE prezentate în mai, privind relocarea intra-UE și extra-UE a migranților. Sperăm să se poată ajunge la un compromis în ceea ce privește modalitatea de transpunere în practică a principiilor solidarității și responsabilității partajate la nivelul UE în acest domeniu ținându-se cont de realitățile economice și sociale din toate statele membre”, a afirmat Iohannis.

În ceea ce privește domeniul securității și apărării, el a subliniat că accentul va fi pus pe revizuirea strategiei de securitate a UE și lupta împotriva terorismului, arătând că se va face la Bruxelles o evaluare a stadiului implementării măsurilor agreate în acest domeniu de la reuniunea informală a Consiliului din 12 februarie.

“Este de așteptat și noi susținem acest lucru ca summitul să decidă lansarea procesului de revizuire a strategiei europene de securitate”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a indicat că la Consiliul European se va face un schimb de opinii cu privire la situația și perspectivele economice ale UE și ar urma să fie agreate recomandările specifice de țară pentru toate statele membre rezultate în urma derulării semestrului european 2015.

În plus, vor fi abordate și aspecte privind piața unică digitală propusă recent de CE și va fi prezentat raportul intitulat “Finalizarea Uniunii economice și monetare a Europei”.

El a mai spus că este de așteptat ca premierul britanic David Cameron să facă o prezentare a preocupărilor și considerentelor Guvernului britanic privind relațiile dintre UE și Regatul Unit în perspectiva viitorului referendum privind apartenența Marii Britanii la UE.

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului la Bruxelles fac parte consilierii prezidențiali Lazăr Comănescu și Leonard Orban.

Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de vară.

comments

comments