full screen background image

Maraton de informare pentru siguranța elevilor pe perioada vacanţei de vară 2015

foto veste biciclisti iun 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Având în vedere apropierea vacanţei de vară, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a desfăşurat, în perioada 01 – 18.06.2015, un maraton de informare a tinerilor –  ,,Vacanţă în siguranţă”. Activităţile au avut ca scop informarea asupra riscurilor adoptării unor comportamente de tip delictual dar şi de responsabilizare a părinţilor cu privire la rolul acestora în dezvoltarea şi educarea minorilor.
La nivelul judeţului au fost desfăşurate în această perioadă peste 100 de întâlniri cu elevii în unităţile de învăţămât, grupul ţintă al acţiunilor preventive fiind tinerii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani.
În săptămâna 08 – 13 iunie activităţile au fost concentrate pe conştientizarea tinerilor cu privire la consecinţele în plan juridic şi personal generate de adoptarea unui comportament antisocial. Poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii dar şi poliţiştii de proximitate şi cei de la nivelul Secţiilor de poliţie rurală au desfăşurat activităţi de informare în unităţile de învăţământ primar şi gimnazial trăgând un semnal de alarmă cu privire la comportamentul copiilor pe timpul vacanţei de vară.

Au fost prezentate aspecte privind problematica dispariţiilor de minori şi a plecărilor voluntare de la domuciliu şi riscurile asociate acestui fenomen. De asemenea, au fost prezentate recomandări pentru evitarea unor situaţii de risc – înnotul în locaţii neautorizate şi nesupravegheate, consumul de alcool, anturaje periculoase, implicarea în activităţi de natură infracţională.
În perioada 14 – 18.06.2015 poliţiştii au continuat  activităţile preventive, maratonul de informare urmând axându-se  pe problematica prevenirii accidentelor rutiere cu implicarea minorilor.
Peste 20 de copii au fost implicaţi în evenimente rutiere în ultimele 2 luni ale anului 2015, odată cu venirea sezonului cald în contextul folosirii bicicletelor. Temele abordate în cadrul activităţilor au privit în special deplasarea copiilor cu bicicletele şi traversarea drumurilor publice.
În zilele de 17 şi 18 iunie, poliţiştii au participat la activităţile festive organizate în şcoli atât în mediul urban câtşi rural.
Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi prevenire a Criminalităţii au oferit copiilor identificaţi mergând pe biciclete în zona Şcheia, cartier Burdujeni – str. Gheorghe Doja, Burdujeni Sat, peste 50 de veste reflectorizante dar şi alte materiale preventive. S-au purtat discuţii cu minorii în vederea conştientizării acestora cu privire la pericolele la care se expun nerespectând legislaţia rutieră.
Pentru ca vacanţa să fie ferită de evenimente negative pentru copii, poliţiştii reamintesc următoarele:
– Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
– Se recomandă ca bicicliştii să poarte cască de protecţie şi elemente reflectorizante.
– Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu sistem de frânare eficient, sistem funcţional de direcţie, elemente reflectorizante.
– Bicicliştii trebuie să cunoască şi să respecte regulile rutiere.

comments

comments