full screen background image

Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron

Fata in Fata TEMPLATE fron     Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, are planuri mari în ceea ce priveşte viitorul localităţii pe care o conduce.

Invitat în emisiunea Faţă în faţă, realizată la Radio VIVA FM Fălticeni, Gheorghe Fron a prezentat câteva dintre proiectele de investiţii pe care le are în plan pentru comună.

Ascultaţi, mai jos, o parte din planurile primarului de Cornu Luncii.

0:00

Primarul Gheorghe Fron consideră că măsurile anunțate de ministrul muncii, Rovana Plumb, prin care persoanele cu dizabilităţi aflate în centre rezidenţiale vor fi date în îngrijire familiei, sunt total neproductive.

Gheorghe Fron a spus că, dacă măsurile preconizate se vor pune în practică, se vor duce pe apa sâmbetei toţi cei 25 de ani de muncă în domeniu

Fron: “E cea mai mare gafă pe care am auzit-o, nicăieri în lume nu se face așa! Marea majoritate a persoanelor cu dizabilităţi din centrul de la Sasca Mică nu au familii sau au familii cu probleme deosebite. Toată munca noastră de 25 de ani, de la Revoluţie încoace, se duce pe apa sâmbetei. Salariații de la centrul din Sasca Mică, peste 65, au fost la specializare în Germania, sponsorizați de firma Bosch. Deci, vă daţi seama, au avut încredere în noi. Ne dorim să facem câteva vile, să stea în mod normal ca și noi, să lucreze în ateliere. Aașa e în Germania, nu e nimic inventat de noi.”

Centrul de reabilitare şi recuperare neuropsihiatrică de la Sasca Mică este cel mai mare din județ, cu 420 de beneficiari.

Cornu Luncii este o comună situată la 47°28′ latitudine nordică si 26°09′ longitudine estică, la o altitudine de 378 m deasupra nivelului mării. Localitatea se întinde de-a lungul drumului european E85, între orașele Fălticeni și Gura Humorului. Satul Cornu Luncii a fost localitate de frontieră după anexarea în 1775 a părții de nord a Moldovei (Bucovina) de către Imperiul Habsburgic. La 6 mai 1809, pe moșia Cornu Luncii a fost înființat un oficiu vamal iar clădirea fostului pichet de grăniceri de pe teritoriul românesc se mai păstrează și astăzi. În noiembrie 1918, Cornu Luncii a fost prima localitate în care au intrat trupele române pentru eliberarea Bucovinei. Localitatea Cornu Luncii a fost renumită până în anul 1990 pentru Topitoria de In şi cânepă, una dintre cele mai productive întreprinderi de acest gen din România.

Comuna Cornu Luncii a fost înfiinţată prin reorganizarea administrativ teritorială a comunei Băişeşti şi a comunei Sasca, care a avut loc în anul 1968 prin Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.

Are o suprafaţă totală de 8.401ha, din care 750 ha se află în intravilan şi este situată în partea de SE a judeţului Suceava, cu următoarele vecinătăţi:

Nord – comuna Horodniceni;
Sud – comuna Rîşca;
Est – comuna Baia;
Vest – comuna Valea Moldovei.

Populaţia comunei Cornu Luncii, este de 7782 locuitori, grupaţi într-un nr. de 2860 de familii, din care un număr de 176 romi, grupaţi într-un număr de 53 de familii, după cum urmează:

satul Cornu Luncii – localitate de reşedinţă, cu 1248 locuitori, cu 447 familii;
satul Băişeşti – cu un număr de 1511 locuitori, cu 680 familii;
satul Brăieşti – cu un număr de 1552 locuitori, cu 636 familii;
satul Dumbrava – cu un număr de 548 locuitori, cu 180 familii, din care un număr de 176 rromi, cu 53 familii;
satul Sasca Mare – 692 locuitori, cu 250 familii;
satul Sasca Mică – 567 locuitori, cu 240 familii;
satul Sasca Nouă – 244 locuitori, cu 87 familii;
satul Şinca – 212 locuitori, cu 85 familii;
satul Păiseni – 753 locuitori, cu 255 familii.

Comuna Cornu Luncii este tranzitată de drumuri naţionale, judeţene şi comunale după cum urmează:

– drumul naţional 209 Spătăreşti – Păltinoasa, pe sectorul – Sasca Nouă – Brăieşti, de la km 6 la km 22;

– drumul judeţean 209 A Cornu Luncii – Horodniceni, pe sectorul Cornu Luncii – Dumbrava, de la km 10 la km. 14;

– drumul judeţean 209 A Cornu Luncii – Mălini, pe sectorul Cornu Luncii – Podul Moldovei, de la km 10 la km 12;

– drumul judeţean 14 Baia –Cornu Luncii, pe sectorul de drum Sasca Mică – Cornu Luncii, de la km 10 la km. 14;

– drumul comunal Mieluşoaia – Păiseni – 5 km;

– drumuri şi uliţe care străbat satele componente ale comunei – circa 90 km.

comments

comments