full screen background image

Festivalul Intenațional de Folclor “Arcanul”, între 3 şi 5 iulie, la Rădăuţi

viva cafe radauti foca     În perioada 3 – 5 iulie se va desfășura, la Rădăuți, cea de a 24-a ediție a Festivalului Intenațional de Folclor “Arcanul”.

Inițiativa organizării acestui festival i-a aparținut, în anul 1992, lui Mircea Băncescu, fostul director al Casei de Cultură din Rădăuţi.

De atunci, s-a păstrat acest obicei, care a devenit tradiție în Rădăuți.

Actualul director al instituției amintite, Ovidiu Foca, se străduiește în fiecare an – și reușește – să îl facă la fel de bogat și de spectaculos şi de aceea are atât de mare succes pe plan local și nu numai.

Este cel mai mare festival internațional din Moldova, datorită numărului mare de țări și formații participante.

Ansamblurile care se vor prezenta în acest sunt spectaculoase, datorită numarului mare de componenți.

Este vorba despre dansatori, soliști vocali, soliști instrumentiști și orchestră, toți îmbrăcați în superbe costume tradiționale.

Pe lângă artiștii din străinătate care vor evolua pe scenă, în acest an sunt invitate și câteva formații din zonă, cum ar fi Ansamblul de cântece și dansuri ucrainene “Kozaciok” din Bălcăuți, Ansamblul “Strejăncuța” de la Straja și bineînțeles, Ansamblul Folcloric “Florile Bucovinei” al Casei de Cultură din Rădăuți, care fiind ansamblul-gazdă, se va prezenta cu o noutate în spectacol, deoarece maestrul coregraf Costinel Leonte a montat o suită de dansuri din zona Făgărașului și una din Banat.

Parada de deschidere, parada cântecului, dansului și portului popular vor avea loc vineri, 3 iulie, cu plecare, la ora 18.00, din fața Casei de Cultură, spre intersecția de la Catedrala, unde fiecare formație participantă va prezenta o mostră dintr-un dans.

Se merge, apoi, spre scenă, unde va avea loc Festivitatea de deschidere a Festivalului, iar fiecare formație va evolua pe scenă.

Vor urma un recital de deschidere și unul de închidere.

Dintre artiștii soliști de muzică populară din zonă, e cert, deocamdată, faptul că vor cânta rădăuțencele Dana Dăncilă, Ionela Popescu-Șerban (care va și prezenta spectacolul în fiecare seară) și Adriana Bucevschi.

Spectacolul de închidere va avea loc, duminică, 5 iulie, concomitent cu festivitatea de închidere a Zilelor Municipiului, când va concerta trupa Holograf.

Totul va culmina cu un spectaculos foc de artificii.

Despre ţările care vor participa la Festivalului Intenațional de Folclor “Arcanul” a vorbit, pentru ascultătorii Radio VIVA FM, Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură:

“Ca și țări participante, enumerăm aici Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Grecia, Turcia, Serbia, Slovacia, și nu în ultimul rând, Algeria, în premieră pentru acest festival. Avem invitaţi un grup de 16 artiști din Algeria. După cum am mai spus în una din emisiunile anterioare la care am participat la dumneavoastră, anul trecut, în luna august, am fost invitați împreună cu Ansamblul Folcloric “Florile Bucovinei” al Casei de Cultură, la un Festival Internațional de Folclor, în Algeria. S-au născut relații de prietenie, și am hotărât că un ansamblu de pe alt continent face ca denumirea de Festival Internațional să capete mai mult sens”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments