full screen background image

Ogoarele sucevene, sub ameninţarea secetei

vasile costan 2     Judeţul Suceava nu a mai fost udat de o ploaie serioasă încă din luna aprilie şi, cu toate că semănatul s-a desfăşurat în parametri optimi, acum culturile vegetale sunt ameninţate de secetă.

Lipsa de precipitaţii şi temperaturile nefireşti de ridicate pentru această perioadă se răsfrâng asupra tuturor culturilor agricole, însă cel mai mult ar putea avea suferit grâul.

Astfel, declară Vasile Irinel Costan, şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului, în condiţiile în care, în următoarele zile norii nu-şi vor revărsa povara de apă asupra ogoarelor, anul acesta sucevenii vor mânca o pâine mai amară.

Costan: “De suferit au toate culturile, însă, dacă nu plouă, cel mai mare impact se va resimţi la grâu. Într-o săptămână-două, grâul va ajunge la faza de burduf, când spicul iese din plantă, iar dacă lipseşte apa, se vor forma mai puţine boabe decât ar fi normal. Semănat în urmă cu circa 3 săptămâni, porumbul a răsărit, însă fiind o cultură hidrofilă, şi nebeneficiind de a aportul necesar de umiditate pentru a se dezvolta, plantele sunt în stagnare. Soia este iubitoare de căldură, dar chiar şi aşa, suprafeţele cultivate cu această plantă sunt afectate de deficitul de precipitaţii. Necazuri au şi fermierii care şi-au stropit culturile cu erbicid emergent, substanţă care, din cauza lipsei precipitaţiilor, nu şi-a mai făcut efectul. În consecinţă, procedând la erbicidarea postmergentă, agricultorii în cauză vor avea parte de o cheltuială în plus.”

comments

comments