full screen background image

Exerciţiu de evacuare la incendiu, la Palatul de Justiţie din Suceava (foto)

20150310_130900     La sediul Palatului de Justiţie din municipiul Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a desfăşurat, marţi, un exerciţiu cu forţe în teren, cu tema „Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă <Bucovina> al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea, evacuarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un incendiu la un obiectiv cu aglomerări de persoane, respectiv Palatul de Justiţie din municipiul Suceava. Punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie.”

Principalele scopuri ale acestui exerciţiu sunt verificarea nivelului de organizare a activităţii de apărare împotriva incendiilor şi a dotărilor proprii, precum şi a nivelului de instruire a personalului cu atribuţii în situaţii de urgenţă din cadrul Palatului de Justiţie Suceava.

S-a mai urmărit  antrenarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru conducerea şi coordonare acţiunilor forţelor de intervenție şi luarea de măsuri prin Grupul de suport tehnic în vederea limitării efectelor produse de situaţiile de urgenţă.

Mai multe detalii despre acest exerciţiu ne-a dat şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui.

Burlui: “Exerciţiul care s-a desfăşurat astăzi (n.r. – marţi) la Palatul de Justiţie a fost făcut la iniţiativa magistraţilor, care au arătat că, astfel,  conştientizează riscul la care este suspus, nu numai personalul angajat, cât mai ales publicul, care este un public eterogen, atât ca nivel de educaţie, cât şi ca nivel de vârstă şi ca potenţial de evacuare. Am simulat, în interior, mai multe situaţii tactice, cu victime. Unele s-au evacuat singure, altele au trebuit evacuate de pompieri, iar alte victime au rămas blocate. Am simulat şi efectele unui cutremur. Au fost persoane blocate care au fost găsite cu ajutorul câinelului specializat în găsirea victimelor.”

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş, a precizat că exerciţiul a fost pregătit de 6 luni.

Andrieş: “Ni s-a părut o idee foarte bună. În caz de un incendiu, purtăm nu numai răspunderea pentru noi şi salariaţii noştri, ci şi pentru justiţiabilii care se află în Palat, oameni, aşa cum spunea dl. general Burlui, nu au întotdeauna un nivel de pregătire foarte ridicat şi poate nu toţi ştiu să reacţioneze în situaţii de pericol. Exerciţiul de astăzi (n.r. – marţi) a fost pregătit, aproape de aproape, 6 luni de zile. În tot acest timp, am ţinut legătura cu ISU, am făcut şedinţe de pregătire şi instruire a personalului, am creionat modul în care se va desfăşura acest exerciţiu. Cred că oricare dintre instituţiile publice, ar trebui să se aplece asupra acestui segment, destul de important. Fiecare dintre noi avem printre obligaţiile legale şi obligaţia privind paza şi apărarea contra incendiilor.”

Cei implicaţi au verificat modul de colaborare şi cooperare cu alte structuri cu funcţii de sprijin în gestionarea riscului la incendiu.

Poze de Anca GRÂUL

comments

comments